Sutra je SPASOVDAN i slava Beograda: Evo šta je dobro činiti na taj dan, a šta ne

09. 06. 2021. 000000 09:25

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka, grad je kao svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan.

Pročitajte još: Sveštenstvo RUSKOG MANASTIRA otkriva narodni lek za PREVENCIJU RAKA

Vaznesenje spada u pokretne praznike - uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova. Prema hrišćanskom verovanju, vaskresenjem Gospod je pokazao da je jači od smrti i 40. dana od vaskrsenja njegovi su se učenici nalazili za trpezom.

Hrist se podignutih ruku uzneo u nebo.

Hristos je obećao Duha Utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli preneti Hristovu veru u svet i time ljudstvo spasavati u veri - odatle naziv Spasovdan. Podignutih ruku Hristos je učenike i blagoslovio nakon čega se počeo uznositi na nebo - Uznesenje, tako se, završivši delo spasenja, vratio Bogu na nebesima.

Pročitajte još: Gračanica krije TAJNU: Pariz ima jednu, a Srbija četiri Mona Lize! (Foto)

Zaštitnica Beograda
Gad ima i zaštitnicu, Presvetu Bogorodicu, kojoj je despot Stefan Lazarević posvetio Beograd.

Slava Beograda

Beograd je odabrao Spasovdan za gradsku slavu, jer simbolično ukazuje na uzdizanje - vaznesenje Grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost. Predstavlja izraz duševne i moralne snage naroda prekaljenog u slavnoj prošlosti, postojanog u sadašnjosti i ponositog pred budućnošću.

Spasovdanske litije nije bilo 2020. godine zbog korone.

Pod pritiskom neprijatelja, velikih društvenih promena i korone, praznovanje gradske Slave je povremeno prekidano, ali uvek obnavljano.

Litija kroz centar Beograda Foto: Arhiva Novosti

Originalni barjak Beograda

Vaznesenska crkva, sagrađena kao gradska 1863. godine, sačuvala je originalni barjak Uprave grada Beograda. Na barjaku od crvenog brokata, sa jedne strane je ikona Vaznesenja Gospodnjeg i, slovima od zlatnih niti, natpis: Opština grada Beograda 1938. a sa druge strane, ikona Svete Petke i poruka: Ko krsno ime slavi - onom i pomaže.

Pročitajte još: Jovana Arsić (24) kratko opisala život na Kosmetu: Imamo 4 kafića i 4 butika, ali nedostaje mi samo druženje

Litija staje tri puta

Iz ove crkve, koja čuva gradsku Slavu, 1992. godine ponovo je krenula litija kojoj je načalstvovao NJegova svetost Patrijarh Pavle.Litija ima ustaljenu trasu beogradskim ulicama, simbolično zatvarajući krug u dvorištu Vaznesenske crkve.

  1. Prvo stajanje, za molitve za zdravlje Beograđana, litija ima kod Terazijske česme.
  2. Drugo stajanje je kod Saborne crkve, za molitve za poštedu od stradanja, mir i napredak.
  3. Treće stajanje, za molitve za pokoj duša svim palim junacima Beograda je u dvorištu Vaznesenske crkve ispred granitnog Krsta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU