PET vrsta MEDA koje su lekovitije i ukusnije od BAGREMOVOG i LIVADSKOG

Aleksandra Kolarevic

01. 07. 2021. 000000 18:30

Foto: Piksabej

Med se od davnina smatra jednim od najzdravijih prirodnih proizvoda za organizam.

Međutim, prema savetu stručnjaka, ni sa njim ne treba preterivati.

Pročitajte još: Čaša JEČMENE VODE je bolja od šake lekova: Reguliše holesterol, čuva srce i ubrzava metabolizam

Preporučena dnevna količina meda za odraslu osobu je između 60 i 100 grama, raspoređena u tri dela.

Kod dece mlađe od 10 godina preporučena dnevna količina je 30 grama, takođe raspoređena tri puta u toku dana.

Savetuje se da med pre gutanja dobro otopite u ustima, a kada ga dodajete u tople napitke, pazite da tečnost nije toplija od 40 stepeni, kako bi se očuvala lekovita svojstva. 

Pored bagremovog i livadskog meda, postoji još pet vrsta koje su zdravije i ukusnije.

Jedna od njih je heljdin med.

Pročitajte još: Čaj od LJUBIČICA: Umiruje grlo i osip na koži

Med od heljde poznat je kao jedan od najkvalitetnijih i najzdravijih od svih vrsta meda. Ukus heljdinog meda je opor, sladunjav i oseća se dugo u ustima nakon konzumiranja.

Heljdin med je veoma tamne boje, a opšte je pravilo da tamniji med ima veće antioksidantno dejstvo u odnosu na svetliji med. Zbog ove karakteristike tamniji med je po pravilu uvek bogatiji mineralima od svetlijeg.

Heljdin med pomaže deci i odraslima sa kašljem i prehladama više nego brojni lekovi.

Ako dete kašlje i ima prehladu, jedna doza pred spavanje može olakšati kašljanje i omogućiti mu miran san.

Med od heljde se preporučuje i malokrvnim osobama.

Koje su ostale četiri vrste meda koje su zdravije od bagremovog i livadskog, pročitajte ovde.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU