Nikada ne bacajte koru od jabuke: Razlozi će vas iznenaditi

Jelena Blažić

23. 06. 2021. 000000 17:30

Foto: Pixabay

Naučno je dokazano da kora jabuke sadrži najveći broj vitamina i vlakana, pa se zbog toga ljušćenje nikako ne preporučuje.

Pročitajte još: Jelo pre treninga? Evo šta i kada treba da se nađe na meniju

Većina vlakana je u kori: Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuka nazvala “dobrim izvorom vlakana”.

U kori je i većina vitamina

Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Bez kore ostaje samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.

Jabuka ublažava probleme s disanjem

Samo ako je jedete s korom. Spoj koji utiče na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno imaju bolje funkcije pluća zahvaljujući efektu kvercetina.

Kvercetin utiče i na pamćenje

 Studija koja je sprovedena 2004. godine pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.

Pročitajte još: Dovoljno je samo TRI MINUTA VEŽBANJA na sat vremena SEDENJA: Evo koliko neaktivnost utiče na zdravlje

Održava vitku figuru

Ursolična kiselina (sastojak kore jabuke) pomaže izgradnji mišića i sagorevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU