Crveno meso povećava rizik od raka dojke?

09. 08. 2021. 000000 08:00

Foto: Depozitfoto

Visok unos crvenog mesa i mesnih prerađevina, kao i šećera i zasićenih masti za 12 odsto povećava rizik obolevanja od raka dojke, objavili su istraživači iz instituta IROCA u Barseloni.

Crveno meso izaziva rak dojke?

Ova vrsta hrane podstiče hronične upale u organizmu i tako povećava rizik obolevanja od raka, pokazali su podaci prikupljeni tokom 15 godina od čak 318.000 ispitanica.

Pročitajte još: Mala i skromna KAMILICA je najlekovitija biljka na svetu

Kod žena koje su konzumirale najviše ovakve hrane rizik je bio veći od prosečnih 12 odsto, a ispostavilo se da su upravo ove žene najčešće bile nesklone hrani koja bi imala protivupalni efekat, kao što su povrće, posebno mahunarke, integralne žitarice, nezasićene masti....

Kim u zrnu Foto: Depozit

Kim za dojilje

Osim toga što se kim koristi kao aromatični začin, ova dvogodišnja biljka je i lekovita. Naime, od semena kima se kuva čaj za jačanje želuca, bolje varenje i izbacivanje mokraće. On se posebno preporučuje dojiljama, jer smiruje grčeve materice, a tokom dojenja ubrzava lučenje mleka.

Pročitajte još: ŠOKANTNI podaci - RASTE otpornost na ANTIBIOTIKE: Širom Evrope svake godine UMRE najmanje 33.000 ljudi zbog toga

Čaj se priprema tako što se jedna kašika semena kima prelije sa 2,5 dl vrele vode, kuva pet minuta, ostavi nekoliko minuta poklopljeno, procedi i pije toplo i zaslađeno medom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU