Tajna je u LEDU, SIRĆETU i OTVORENIM USTIMA: Više nećete plakati dok sečete CRNI LUK

Aleksandra Kolarevic

03. 07. 2021. 000000 19:30

Foto: Piksabej

Bez crnog luka nemoguće je zamisliti pripremu bilo kojeg kuvanog jela.

Ipak, pre dinstanja luka potrebno ga je iseckati, što je često veliki problem zbog suza koje bivaju prolivene.

U zavisnosti od sorte luka menja se količina suza, ali jedno je sigurno: neprijatnost je neizbežna.

Pročitajte još: Recept naših baka: Kako se koristi LUK ZA RAST KOSE?

Kako biste olakšali sebi seckanje ovog povrća, predlažemo vam da probate neke od sledećih trikova.

Hladnoća ili led

Luk će manje nadražiti oči ako ga pre seckanja stavite u frižider na desetak minuta, ili ga uronite u posudu sa ledom na 30 sekundi.

Foto: Piksabej

"Zauzeta" usta

Mnogi kuvari stave komad hleba u usta, i žvaću ga dok seckaju luk, dok neki grizu čačkalicu, samo kako bi im usta bila "zauzeta".

Disanje i jezik

Za razliku od prethodnog trika u kojem usta moraju biti aktivna, ovde se savetuje da ih držite otvorena sa isplaženim jezikom.

Poenta je da dišete samo kroz usta, i da vazduh ne ulazi na nos, jer su tada manje šanse da miris luka dopre do očiju.

Foto: Piksabej

Ostali trikovi

Jedan od boljih saveta, ali ne i praktičnijih jeste da potopite luk u dublju činiju sa vodom, i režete ga tako potopljenog.

Daska za sečenje takođe može ublažiti miris luka ako je pre upotrebe budete natopili sirćetom.

Takođe, izrezani luk potrebno je što pre udaljiti od sebe. Delove luka stavite u posudu, koju ćete odložiti na drugi kraj stola.

Naravno, koristite što oštriji nož i kako kuvari kažu – budite brzi ali i pažljivi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU