Ovo je RECEPT LETA! Panakota sa malinama, kolač za kojim su svi ODLEPILI! (VIDEO)

Marija Obradović

05. 07. 2021. 000000 15:00

Foto: Printscreen Youtube/How 2 Bake

Panakota, što u prevodu znači kuvana pavlaka, je italijanska kremasta i lagana poslastica koja se priprema od slatke pavlake i šećera, a zgušnjava želatinom.

Poslasticu možete aromatizovati po izboru, a najbolje se slažu vanila i jagoda.

Panakota (Panna cotta), sastojci:

500 ml slatke pavlake
2 dl mleka
5 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica  želatina
4 kašike vode

300 g malina (mogu i jagode)
3 dl vode
5 kašika šećera
30 g  čvrstina

Panakota (Panna cotta), priprema:

Želatin preliti vodom i ostaviti na nabubri.

Pavlaku, mleko i šećer, staviti u šerpu i sačekati da provri. Povremeno mešati.

​Napomene:
Panakota se pravi od slatke pavlake, zato se tako i zove.Ali podrazumeva se da je možete napraviti onako kako vam odgovara – pavlaku možete kombinovati sa mlekom.Količinu šećera prilagodiite ukusu.Umesto malina možete koristiti neko drugo crveno voće ili mešavinu.

Kada provri, skloniti sa ringle, pa umešati vanilin šećer i želatin. Mešati da se želatin otopi.

Smesu izsliti u kalupe ili u čaše.

Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa staviti u frižider da se stegne.

Ukoliko vam se žuri, stavite u friz ili u zamrzivač. Za sloj sa malinama u šerpicu staviti maline, šećer i 2 dl vode.

Kada provri, umešati čvrstin razmućen u 1 dl vode.

Kuvati nekoliko minuta na niskoj temperaturi uz mešanje. Smesu prohladiti povremenim mešanjem, pa sipati preko stegnute panakote.

Ponovo staviti u frižider da se sve lepo ohladi. Prilikom služenja dekorisati po želji.

Evo predloga za još jedan način pripreme: