Pomoću ovih načina saznajte da li se BELI LUK pokvario

Jelena Blažić

17. 07. 2021. 000000 07:30

Foto: Pixabay

Postoji jedna namirnica koja se nalazi u gotovo svakom domaćinstvu i često se koristi u kuhinji, bez obzira na sezonu ili godišnje doba, a to je beli luk. 

Pročitajte još: Pohovana šnicla će biti ukusnija ako dodate OVE prezle

Da li znate koliko ga zapravo dugo možete držati, a da se ne pokvari i kako ga sačuvati da biste produžili njegov vek trajanja? Na ova pitanja odgovorila je stručnjak za hranu Wen-Jay Ying.

Koji je rok trajanja belog luka?

Prvo je važno znati da je beli luk koji kupujete u prodavnicama sušeni beli luk, što znači da se osušio kako bi se ljuska smanjila i stvorila barijeru koja će ga štiti od oštećenja od vlage. - Sušeni beli luk trajaće pet do šest meseci, ako se pravilno skladišti - objašnjava Ying.

Zahvaljujući ljusci belog luka, on se sam održava i čuva unutrašnjost, pa je najbolje da ga ostavite ako želite da potraje. 

- Najbolji način čuvanja belog luka je da ga čuvate celog, bez ljuštenja ili odvajanja čenova. Kad odvojite čen od ostatka glavice, smanjuje se rok trajanja, a kad ga ogulite, značajno smanjujete taj rok na samo nekoliko dana - tvrdi. 

Pročitajte još: Sve vreme smo POGREŠNO jeli ČOKOLADNI BISKIT? Za sve je kriva "gornja strana" keksa! (VIDEO)

- Beli luk držim u delu frižidera gde je manja vlaga. Ako vidim kondenzaciju u frižideru, obavezno ga obrišem suvim papirnim ubrusom - otkriva Ying.

Kao i drugo povrće, možete se okrenuti metodama kiseljenja ili zamrzivaču kako biste produžili rok trajanja. - Ako ga kod kuće imate u velikoj količini, pre nego što omekša, možete ga sačuvati tako što čete da ga ukiselite ili zamrznete, kaže Ying.

Kako prepoznati da li se beli luk već pokvario?

Postoji nekoliko pokazatelja koji sugerišu da je luku prošao rok trajanja. Tamne mrlje i promena boje su loše vesti, kao i mekoća glavice. Šta je sa onim zelenim klicama koje izgledaju kao da se pojavljuju niotkuda? Oni su znak da se luk počeo kvariti, tvrdi Ying.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU