Oglas
· · Komentari: 0
oprez

BELI LUK čini čuda za naše zdravlje, ali ovi ljudi ne bi trebalo da ga jedu

Beli luk je jedna od najzdravijih namirnica čija čudesna lekovita svojstva čine neverovatne blagodeti za zdravlje.

1606911091_Depositphotos_22257507_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

LJudi su ga od davnina koristili u lečenju mnogih zdravstvenih tegoba. Poznato je da su stari Egipćani, u vreme građenja piramida svojim robovima često davali beli luk da bi ih održali u dobroj kondiciji.

Sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.

Pročitajte još: Birajte pametno namirnice pre spavanja: Ove grickalice ne goje

Ali, i pored svih lekovitih svojstava ove grupe ljudi ne bi smeli da ga konzumiraju:

Pacijenti pred operaciju

Ukoliko ćete u skorije vreme biti podrvgnuti hirurškom zahvatu preporučuje se da ne konzumirate belil luk najmanje dve nedelje pre jer bi se produžilo krvarenje.

Foto: Deposit

LJudi koji imaju problema sa jetrom

Osobe sa niskim pritiskom
Ova čudesna namirnica snižava krvni pritisak, te ako patite od niskog pritiska možete sebi naneti više štete nego koristi njegovim konzumiranjem.

Iako beli luk ima antibakterijsko i antivirusno svojstvo i može da ubije bakterije i viruse, ne treba se koristiti u sprečavanju virusa hepatitisa.

Naime, neki spojevi belog luka mogu da uzrokuju stimulacije u želucu i crevima, što može da inhibira sekreciju digestivnog soka u digestivnom traktu. Na taj način utiče na varenje hrane i pogoršava mnoge simptome hepatitisa, poput mičnine.

Neke od njegovih komponenti smanjuju crvena krvna zrnaca i hemoglobin, što znači da preterana upotreba belog luka može da dovede do anemije

Osobe koje boluju od očnih bolesti

Pacijenti koji boluju od očnih bolesti, posebno oni lošeg zdravlja takođe treba da izbegavaju beli luk.

Tradicionalna kineska medicina promoviše da redovno konzumiranje belog luka u velikim količinama duži vremenski period može da ošteti oči i jetru, ali isto tako može da izazove gubitak pamćenja, zujanje u ušima i druge zdravstvene probleme.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas