Najčudniji meč na OLIMPIJSKIM IGRAMA: Gledao ga je jedan čovek, a onda je disciplina izbačena

Kristina LJubisavljević

28. 07. 2021. 000000 18:00

Foto: Deposit

Kroket je sport u kojem je cilj drvenim maljem udariti kuglu kako bi ona, u što manje pokušaja, prošla kroz žičane golove u obliku izvrnutog latiničnog slova U.

Istorija Olimpijade

Olimpijske igre u Parizu 1900. po mnogo čemu su bile jednistvene. Osim gomile “neobičnih sportskih nadmetanja” koje su te godine održana, tada je organizovano i, do sada, jedino olimpijsko takmičenje u kroketu!

Pročitajte još: Kralj Aleksandar je bio PRVI vladar na Olimpijadi, a prvu medalju doneo nam je MOMČILO

Takmičilo se desetoro učesnika - sedam mučaraca i tri žene (po čemu je ovo nadmetanje ušlo u istoriju kao jedno od prvih na kome su učešće ravnopravno uzele i žene). Takmičarke u kroketu i učesnice teniskog turnira bile su prve žene na nekim olimpijskim igrama.

Izveštaja i rezultata sa ovog takmičenja ima veoma malo, a kako su svi takmičari osim jednog Belgijanca bili francuski državljani nejasno je i da li je bilo moguče održati pravo olimpijsko nadmetanje.

Ipak, kroket je poražen i na jednom drugom nivou - jednostavno, nije se dopao publici. Zabeleženo je da je prodata samo jedna karta! Kupio ju je stariji engleski gospodin koji je za tu priliku doputovao specijalno iz Nice.

Pročitajte još: Niko ne zna kako je napravljena KAPIJA SUNCA, a bila je portal u najstarijem gradu na svetu

Na kraju, Belgijanac je ispao u kvalifikacijama, pa su svi pobednici bili Francuzi. Do danas je ostalo nejasno i to da li je francuski par koji je pobedio u grupnom takmičenju uopšte imao konkurenciju.

Zbog svega navedenog kroket je izbačen iz olimpijskih disciplina.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU