Svaka majka ima drugačiji zvuk kada govori BEBI, a svima je zajednička jedna stvar

31. 07. 2021. 000000 10:30

Foto: Depozitfoto

U istraživanje je bilo uključeno devet majki, sa devet različitih govornih područja.

U pitanju su bili: mandarinski, mađarski, francuski, nemački, poljski, ruski, španski, engleski i grčki, koji, dakle, ne pripadaju istoj grupi jezika, pa se, ipak, došlo do zanimljivih podataka.

Pročitajte još: Skratio si mi život! To nije istina, deca produžavaju život!

Upoređivali su glasove majki širom sveta

Rezultati istraživanja su iznenadili tim koji je radio na ovom projektu, kada su stručnjaci zaključili da zvuk ima posebnu frekvenciju koja je jedinstvena svim mamama na celom svetu. Bez obzira na jezik kojim govore. On je ovde sasvim sekundaran.

Boja zvuka glasa je jedinstvena osobina.

Profesor sa Univerziteta Prinston i jedan od vođa studije naveo je da se boja zvuka, što predstavlja njegovu jedinstvenu osobinu, koristi prilikom razlikovanja ljudi, životinja i instrumenata. Istraživači su se usmerili na frekvenciju zvuka koju roditelji koriste kada se obraćaju bebi. Čak ni same mame nisu bile svesne da je ona različita u odnosu na onu koju praktikuju u svakodnevnom govoru.

Svaka majka ima drugi ton

Naučnici su do tog saznanja došli tako što su snimili majke koje su čitale ili razgovarale sa svojim bebama i iste te majke dok su razgovarale sa odraslima. Nakon prikupljanja snimaka i njihove obrade, istraživači su zaključili da svaka majka poseduje jedinstveni otisak zvuka, kao što je otisak prsta, i da to računar može da detektuje posle samo jedne izgovorene reči.

Pročitajte još: Tri osobine nasleđujemo samo od majke

Istraživači su zaključili da su ovi otisci zvučno veoma slični međusobno, bez obzira na to kojim jezikom majka govori. Time se došlo do zaključka o univerzalnosti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU