Oglas
· · Komentari: 0
ISTORIJA

(NE)ZNANJE? Radijumom su zračili genitalije, trovali bebe i dobro zarađivali (VIDEO)

Početkom 20. veka popularna je bila čokoladica "Radium čokolada", kao i "radijumov hleb" češke pekare napravljen sa radijumovom vodom.

1609163754_antique-440337_1280.jpg
Kuće su u viktorijanskoj eri bile opasna mesta Foto: Piksabej
Oglas

Anri Bekerel je 1896. otkrio radioaktivnost, a Marija i Pjer Kiri otišli su korak dalje, otkrivši radijum 1898. godine.

Kao i uvek, svet je početkom druge decenije 20. veka "poludeo" za nečim sasvim novim, što obećava izlečenje, lepotu, zabavu, a magična supstanca tada je bio - radijum. Čudesni element koji svetluca u mraku stavljan je u sve i svašta.

Pročitajte još: Indijansko proročanstvo LEDI KRV U ŽILAMA: "Doći će Dugini ratnici"?!

Nobelovci Foto: Youtube/ screenshot Absolute History

Za one koji su želeli sami da naprave svoju "čudotvornu vodu", prodavane su radioaktivne posude u koje ste mogli da sipate tečnost i da je posle nekog vremena popijete, jer leči atritis, impotenciju i pegla bore.

Noćno svetlo, krem za lice  i voda sa radijomom.

Postojalo je i "čudesno" noćno svetlo, koje "svetli neobičnom svetlošću u mračnoj sobi". Tu je, naravno i - ulepšavanje. Francuska kompanija "Radia" je "samo u apotekama" prodavala pomadu na bazi radijuma.

Radioaktivne beleške!
Godine 1903. bračni par Kiri i Bekerel dobili su Nobelovu nagradu za fiziku. Naučnica je preminula 1934. od posledica izlaganja radijaciji. NJene beleške i dalje su radioaktivne. U blizini njene kuće mnoge košije su obolele od karcinoma.
Za bebe radijumska vuna, za mamu svilen veš!

Mislilo se i na najmlađe, pa je popularna bila i "radijumska vuna", koja je preporučivana bebama, zbog "izvanrednih efekata organske stimulacije ćelija koje prenosi radijum".  Brojni su oglasi ovog doba za proizvode poput "svilenog donjeg rublja od radijuma" i špilove karata na kojima je istaknuta reč "radijum".

Pročitajte još: Rade Popović, načelnik Beogradske kriminalističke policije, dobio je ZADATAK: Ko je ubio multimilionerku Dragu Mitrićević?

Skoro vek pre pojave vijagre i sličnih preparata, impotencija je lečena radiaktivnim "svećicama" - voštanim štapićima umetnutim u uretru, a tu su bili i suspenzori (štitnici za genitalije) koji su sadržavali sloj tkanine impregnirane radijumom.

Pasta Foto: Youtube/ screenshot Absolute History
Impotencija je lečenja radioaktivnim štapićima kod genitalija...

Razrađeno je i tržište pasta za zube. Jedna od popularnijih bila je ona "doktora Alfreda Kirija", a radioaktivnu pastu za zube "doramad" proizvodila je i kompanija iz Berlina sve do Drugog svetskog rata. Inače, nemačka zubna pasta nije sadržavala radijum, već minimalne količine torijuma.

Pročitajte još: Pismo MASONA koje se PREPRIČAVA: Isprovociraćemo socijalnu KATAKLIZMU i otvoriti vrata LUCIFERU

Pravi lekovi!
Tu su bili i "pravi" lekovi na bazi radijuma: "tuberadin"za bronhitis, "digeralin" za bolje varenje i "vigoradin" protiv umora.

Od proizvoda koji su bili radioaktivni, pomenimo i sredstvo za pranje ruku (uz slogan "Skida sve osim kože"), radijumski sapun, mamce za pecanje i oftalmološku kremu.

Industrijalac popio 1.500 bočica radijuma i dobio rak.

Veoma je zastupljen bio "raditor" - čarobni napitak (odnosno - voda sa radijumom), koja je lečila sve - od želudačnih problema do endokrinih bolesti. Američki industrijalac i altetičar Iben Bajer želeo je da se oslobodi bolova u ruci, koji su nastali usled povrede. Prepisan mu je "raditor". Poslušno je ispijao "lek" od 1927. do 1931, potrošivši ukupno između 1.000 i 1.500 bočica. Preminuo je 31. marta 1932, od uznapredovalog kancera.

Pročitajte još: ČUDO u Kazanju: U zaleđenom jezeru se prikazali Bogodica i Isus! (FOTO)

Na sreću, farmaceutski preparati uglavnom su sadržavali male količine radijuma, jer je ovaj element bio skup, pa je većina bila praktično bezopasna. Dvadesetih godina prošlog veka gram radijuma koštao je koliko i zgrada u Parizu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas