Profesionalni kuvari otkrili tajnu: Zašto u MLEVENO MESO treba staviti SODU BIKARBONU?

Aleksandra Kolarevic

05. 08. 2021. 000000 15:00

Foto: Piksabej

Iako priprema jela od mlevenog mesa deluje jednostavno, potrebno je pripremiti ga na pravi način, kako bi izgledalo lepo, kao i da bi imalo najbolji ukus.

Za uspešno spremanje mlevenog mesa, profesionalni kuvari koriste sodu bikarbonu.

Pročitajte još: Ako stavljate ULJE u vodu dok kuvate TESTENINU, pravite VELIKU GREŠKU, a evo i ZBOG ČEGA

Ukoliko sodu bikarbonu dodate mlevenom mesu, ono će ostati meko, a istovremeno će prilikom kuvanja dobiti lepu boju i neće pustiti puno vode.

Iskusni kuvari tvrde da je dovoljno da prstohvat sode bikarbone rastvorite u malo vode, a zatim to umešate u sirovu mleveno meso i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta (ali ne više od 45 minuta) pre kuvanja.

Trik je u prostoj hemijskoj reakciji – soda bikarbona podiže ph vrednost mesa i time sprečava vezivanje proteina u mesu. Zahvaljujući tome, ne ispušta se višak vode.

Na taj način meso će imati lepu boju, a takođe će izostati gumeni ukus koji ponekad može da nastane nakon dugog kuvanja.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU