Sutra je Sveta PETKA Trnova! Devojke, evo šta ne smete da radite da ne bi navukle GNEV SVETITELJKE

Kristina Malešević

07. 08. 2021. 000000 17:00

Foto: SPC

Pravoslavni Srbi širom sveta sutra obeležavaju veliki crkveni praznik, posebno posvećen ženama u čast Svete velikomučenice Paraskeve Rimljanke, u narodu čuvene i kao Petka Trnova. Ova velika svetiteljka postradala je za Isusa Hrista u drugom veku, a njene mošti njene bile su kasnije prenete u Carigrad.

Ženski praznici
Mnogi Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, mešaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.- 8. avgust: Sveta Petka Rimljanka (rođena u Rimu)- 27. oktobra: Sveta Petka Trnova, Epivatska, Srpska (rođena u Epivatu)- 10. novembar: Sveta Petka (rođena u Ikoniji)

Pročitajte još: Slavna glumica prohodala pet meseci nakon nesreće (VIDEO)

Narodna verovanja i običaji

Na Trnovu Petku koja je ženski praznik, žene ne bi trebalo da mese, kuvaju ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke. Prema narodnom verovanju na praznik Trnove Petke ne radi se, da tokom godine ne bi trnule ruke.

Pročitajte još: Pronađena ploča sa aviona Amelije Erhart, ali ne tamo gde je nestala!

Mlade devojke, veruje se, treba da beru cveće i njime kite kuće kako bi u domovima vladala sloga i mir. Devojčicama se oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Pročitajte još: Ušli smo u NAJJEZIVIJU zgradu Srbije i ŠOKIRANI smo onim što smo VIDELI (FOTO/VIDEO)

Praznikom Prepodobne mučenice Paraskeve, u narodu poznatije kao Petka Trnova, završava se mali letni "ciklus ženskih praznika", kome pripadaju i Ognjena Marija i Blaga Marija. I tada se izbegavaju svi teži poslovi u polju i u kući.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU