Izuzetno štetno za organizam: Zbog čega NIJE ZDRAVO da VODA ZA KAFU davput proključa?

Aleksandra Kolarevic

09. 08. 2021. 000000 09:00

Foto: Piksabej

Kada u žurbi stavimo vodu za kafu ili čaj često nam se dogodi da se setimo tek kada je gotovo sva voda provrela. Većina samo dospe novu vodu u već proključalu i zakuva kafu.

Međutim, stručnjaci tvrde da je ova navika izuzetno štetna i da je treba izbaciti.

Pročitajte još: Nutricionista objašnjava zašto KAFU ne treba piti NA PRAZAN STOMAK

Čak i zdravi minerali na ovaj način postaju štetni, što se jasno vidi na primeru kalcijuma koji stvara kamenac.

Istraživavanja pokazuju da se duplim kuvanjem arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju, što je jako štetno za organizam.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da je u takvoj vodi za piće najveća opasnost visoka količina arsena, jer može da dovede do trovanja, problema sa organima za varenje, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

Voda koja je dugo vrila sadrži i veliku količinu nitrata koji se, kada se duže vreme izlože visokoj temperaturi, pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni.

Zato sledeći put kada vam se dogodi da vam voda suviše dugo ključa, ne budite lenji, te sipajte novu vodu kako biste sačuvali zdravlje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU