Kako da vam AMARILIS cveta tokom cele zime? Ključ je u vremenu sadnje (FOTO)

Jovana Pejinovic

12. 08. 2021. 000000 15:00

FOTO: Piksabej

Ako ste ljubitelj cveća, decembar, januar i februar mogu biti prilično mračni. Buketi kupljeni u prodavnici mogu malo pomoći, ali uvek izgledaju pomalo tužno. Ne žudimo samo za cvećem. Tu su i njihova svežina i energija.

Amarilis

Nema potrebe da proživite zimu bez cveća. Amarilis će vam olakšati da ispunite dom cvećem i omogućava vam da uživate u negovanju biljke od lukovice do cvetanja.

Pročitajte još: Evo kako da sami testirate PH vrednost zemljišta: Razlog broj jedan za slabe i bolesne biljke! (TEST)

Amarilis (tačnije nazvan Hippeastrum) su cvetne lukovice veličine grejpa koje potiču iz tropskih i suptropskih regiona Meksika, Kariba i Južne Amerike. U područjima bez mraza mogu se uzgajati na otvorenom i cvetati tokom letnjih meseci. Ali velika većina lukovica amarilisa prodaje se u kasnu jesen za uzgoj u zatvorenom prostoru. NJihovo prirodno vreme cvetanja je između decembra i marta.

Loading...

Uz malo planiranja, možete uživati u amarilisu cele zime. Da bi vam zimski meseci bili ispunjeni cvećem, možete početi sa samo pet lukovica amarilisa. Evo kako to učiniti.

Odaberite 4 ili više različitih sorti amarilisa

Genetika ima ulogu u određivanju kada biljke cvetaju. 

Neke sorte cvetaju brže od drugih. Ako lukovice kupujete na osnovu vremena kada cvetaju, cveće se može otvarati tokom meseci, a ne nedelja.

Loading...

Svakog meseca posadite jednu ili više lukovica amarilisa

Sezonu amarilisa započnite rano cvetajućim lukovicama sa južne hemisfere. Obično im je potrebno oko 4 nedelje za cvetanje, pa je za vreme prazničnog cvetanja vreme za sadnju ovih lukovica početak novembra.

Lukovice amarilisa koje se proizvode na severnoj hemisferi počinju da cvetaju u januaru. Prvo posadite najranije cvetajuće sorte i završite sa najnovijim. Planirajte da zasadite tri serije lukovica u razmaku od 3 nedelje, počevši od sredine decembra.

Loading...

Za kontrolu brzine rasta koristite toplotu i svetlost

Pre nego što posadite lukovice, držite ih na tamnom, hladnom mestu sa dobrom cirkulacijom vazduha (ne skladištite ih u plastičnoj kesi). Kada se lukovice presade u saksiju, idealno je imati dve različite zone uzgoja, obe sa dobrim, indirektnim svetlom. Ovo će vam omogućiti da prilagodite vreme cvetanja usporavajući rast ili ga podstičući. One u toplijoj zoni će brže napredovati.

Loading...

Nakon što vam amarilis procveta, možete produžiti vreme cvetanja tako što ćete cvetove hladiti. Uverite se da nikada nisu na direktnoj sunčevoj svetlosti, a ako je moguće, saksiju prebacite u hladniju prostoriju preko noći. Drugi način uživanja u amarilisu je kao rezano cveće. U vazi traju isto koliko i u saksiji.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU