Zašto treba da grickate ZELENU SOJU za proteine, zdrave masti i još 3 hranljive prednosti!

Jovana Pejinovic

16. 08. 2021. 000000 11:00

FOTO: Depozit

Evo svih hranljivih razloga da vrećicu ili dve zelene soje uvek držite u zamrzivaču.

Pročitajte još: Dvanaest ZNAKOVA da vam je telo previše KISELO - Glavni razlog za mnoge bolesti!

Odličan izvor proteina.

Prvo, soja je potpuni izvor proteina. To znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je odlično za vegetarijance i vegane, jer može biti teško pronaći opcije na biljnoj bazi koje su potpuni izvori proteina, sadrži oko 18 grama proteina po šolji.

Ima tone vlakana.

Osim proteina, soja je takođe odličan izvor vlakana, sa 8 grama po šolji-oko jedne trećine dnevno preporučenih vlakana za žene.

Zelena soja je puna masti zdravih za srce.

Takođe sadrži i omega-6 i omega-3 masne kiseline (6 grama i 0,6 grama po šolji).

Foto: Depozit

Bogata hranljivim materijama i uravnotežena je makronutrijentima.

Jedan od glavnih faktora koji čini zelenu soju tako dobrim za vas je njena neporeciva gustina hranljivih materija. To znači da sadrži mnogo neverovatnih hranljivih materija u odnosu na njegovu veličinu i količinu kalorija, bez ikakvih (ili mnogo) nezdravih stvari (dodanog šećera, zasićenih masti, natrijuma itd.). Ravnoteža makronutrijenata zelene soje - što znači ravnotežu ugljenih hidrata, proteina i masti - takođe je idealna. To pomaže u sitosti i zadovoljstvu tokom dana.

Zelena soja je takođe prepuna vitalnih mikroelemenata poput gvožđa, magnezijuma i bakra.

Ne treba zanemariti mikronutrijente. Zelena soja je bogata mikronutrijenata kao što su tiamin, gvožđe, magnezijum, fosfor, bakar, vitamin K, folati i mangan, koji su vitalni za održavanje metabolizma i ukupnu ravnotežu u našim telima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU