LJubav +40: Provodadžija je pouzdaniji od očijukanja u kafiću!

04. 09. 2021. 000000 13:30

Foto: Šater

Ona ima uređen život. Prijatelje sa kojima putuje. Diplomu i posao koji voli. Udoban stan. Zanimljiv hobi. Kvalitetno ispunjen dan. Osmeh. Držanje. Stav. Naizgled, sve je tu, ali, ipak, jedna praznina kvari idealnu sliku. Partner. To je deo slagalice koji nedostaje da bi se sklopio mozaik.

Pročitajte još: Da li više VARAJU iskusni MUŠKARCI ili oni koje "spopada" neka žena?

Sa 40 smo zreliji, ali...

Željka Kurjački Stanić, psiholog i psihoterapeut, kaže da u četrdesetim godinama sebe poprilično dobro poznajemo, pa bi trebalo da poverujemo svojim signalnim lampicama u glavi.

Ako je bez posla - ništa
Problem ostaju kriterijumi koji se u kasnijim godinama teško spuštaju. Istraživanje je pokazalo je da 65 odsto pripadnica lepšeg pola ne bi pristalo na ulazak u vezu ako im je potencijalni partner bez posla ili bez dobro plaćenog radnog mesta.

- Možemo da verujemo svom srcu, da pustimo da nas ono vodi - navodi sagovornica. - U četrdesetim bi trebalo da budemo mnogo otvorenijeg uma nego u dvadesetim, da imamo bolju sposobnost stavljanja u tuđu kožu i razumevanja drugih.

Zrele osobe bi trebalo lakšte da pronađu srodnu dušu nego mlađi ljudi

Sve što sam navela govori u prilog tome da bi u tom dobu trebalo da bude lakše pronaći srodnu dušu nego, recimo, kada smo dvadeset godina mlađi, iako je fluktuacija potencijalnih srodnih duša u našem životu veća jer više slobodnih ljudi srećemo, ali ne poznajemo sebe dovoljno i više loših izbora pravimo - kaže Kurjački.

Pročitajte još: Kako prepoznati MATERIJAL za brak? Jedno pitanje rešava sve

U kafiću nećete nikog upoznati

Istraživanja otkrivaju i da mnoge žene unapred odustaju od potrage za partnerom u kasnijim godinama, jer se manje kreću, a kafiće i klubove smatraju prevaziđenim ili neprikladnim za upoznavanje. Ukoliko ne sretnu nekog na poslu, ubeđeni su da će vrlo verovatno ostati sami, jer ne veruje u sudbinske susrete na nekim "običnim" mestima.

U kafiću nikog nećete upoznati Foto: Šater

Sagovornica smatra da kafići i klubovi ionako nisu pogodni za pronalaženje srodne duše.

Pročitajte još: "Ti si MAMIN sin": To je prva rečenica koja vodi u propast

Provodadžija
Tu svakako ostaje i ona opcija na koju se uglavnom ježimo u ranoj mladosti, a to je upoznavanje po preporuci naše tetke, komšinice, prijateljice... Sagovornica kaže da "isprovodadžisani" susret u srednjim godinama može da ima mnogo prednosti.

- S obzirom na glasnu muziku, alkohol i koncept današnjih klubova, jasno je da oni nisu napravljeni za pričanje i bilo kakvo dublje upoznavanje. Susreti na privatnim zabavama, proslavama, kućnim sedeljkama, na poslu, sastancima posle posla - to je izbor. Sve to predstavlja mnogo bolje mesto za upoznavanje jer dopušta razgovor i dozvoljava nam da zaista budemo to što jesmo, kao i da druga osoba stvarno bude ono što jeste - kaže psiholog.

Pročitajte još: Da li znate koliko u proseku traje seks? Bićete (NE) prijatno iznenađeni!

Šarm starinskog upoznavanja

Preterana opreznost, strah od razočaranja, panika od gubitka slobode, naviknutost na samoću..., mogu da budu veliki kamen spoticanja za uspeh potrage za partnerom. Žene u srednjim godinama se ponekad teško odriču načina života koji vode, mira i luksuza slobodnog vremena koje imaju.

- Moj savet je uvek da prvo napravimo svoj život da nam bude lep, da vreme provodimo radeći ono što nas ispunjava, baveći se nekim hobijem, posećujući događaje koji nas interesuju, a kada budemo sasvim zadovoljni svojim životom, taj pravi će se pojaviti - poručuje psihoterapeut.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU