Drugarice beže od vas? Možda ste ih tretirali kao psihoterapeute!

14. 09. 2021. 000000 13:30

Foto: Depozitfoto

Prijatelj je tu i u dobru i u zlu, velika podrška i neko kome možete bezrezervno verovati. Ali nekada se dešava da vas doživljava kao besplatnog psihoterapeuta, zove vas samo kada ima problem i kada mu je potrebno da ga neko sasluša i posavetuje.

Pročitajte još: Deset najboljih POZA za FOTOGRAFISANJE U PARU! Kada imate razliku u visini, evo kako da stanete! (FOTO/VIDEO)

Prijatelj nije psiholog

Američki stručnjaci za mentalno zdravlje ističu da prijatelj nije zamena za psihoterapeuta i da je potrebno postaviti jasne granice u takvim odnosima.

Ako im ne kažete koliki emocionalni teret možete da podnesete u prijateljstvu i da ste došli do te granice - oni verovatno neće znati kako se osećate. Umesto da čekate da to sami shvate, recite im to bez ustručavanja.

Najvažnija je iskrenost

Budući da prijatelju ne možete da budete terapeuet, onda ga bar posavetujte da potraži stručnu pomoć. Na primer: "Stvarno ne znam kako bih ti pomogao, a želim da ti budem podrška. Poznajem nekoga ko bi mogao mnogo više da ti pomogne od mene".

Pročitajte još: PET NAVIKA žena koje su UVEK atraktivne!

U svakom odnosu, pa i prijateljskom, najvažnija je iskrenost. Bez obzira na dobre namere, uvek postoji mogućnost da ga vaš savet odvede u pogrešnom pravcu. Zato je važno biti iskren i prema prijatelju i prema sebi jer je to u najboljem interesu svih, naglašavaju stručnjaci.