Vreme je za zimnicu: Kako da napravimo najukusniju TURŠIJU? (FOTO/VIDEO)

Kristina LJubisavljević

16. 09. 2021. 000000 09:20

Foto: Privatna arhiva

Potrebno je:

  • 50 krupnih paprika
  • 2 kg krastavčića
  • 10 l vode
  • 250 soli
  • alkoholno sirće 2:1
  • celer list
  • malo bibera u zrnu
  • 1 veći ren

Foto: privatna arhiva

Priprema:

Papriku dobro oprati i odseći dršku. Krastavčiče oprati i odseći deo gde su drške. Poređati u burence pola paprike i na nju dodati malo listova celera. Ubaciti sve krastavčiće, pa odozgo ostatak paprike. Dodati opet celera i malo bibera. 

Pročitajte još: ZA NAJBOLJI AJVAR OVE ZIME! Trik sa kojim ćete za sekundu OLJUŠTITI paprike za zimnicu (RECEPT)

U lonac sipati tri litra vode i dodati 1 litar sirćeta alkoholnog 3:1. Za ovu meru paprike potrebno vam je oko 10 litara vode. Znači sipati u vodu 250 gr soli i oko 2,5l sirćeta. Obavezno probati da li je slano i kiselo.

Foto: privatna arhiva

Ako vam je prekiselo dodati malo vode ako je neslano dodajte još soli prema ukusu. Ubaciti konzervans i vinobran dobro izmešati i naliti.

Staviti plastični obruč i kamen ili pak sipati vodu i dobro je zatvoriti i pritisnuti. Posle 7 dana je pogledati, pa  doliti vode jer će paprika upiti tečnost. Može stajati do sledeće turšije...

Foto: privatna arhiva

Napomena:

U turšiju možete dodati karfiola, šargarepu, kisele jabuke, zeleni paradajz ljute papričice i td..