Probajte recept naših baka: Umesite HLEB sa koprivom (RECEPT)

30. 09. 2021. 000000 13:30

Foto: Depozitfoto

Potrebno je:

  • 100 g ražanog brašna
  • 400 g heljdinog brašna
  • 2 kašike belog brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 3 dl mleka
  • 1 belance
  • 1 dl kisele vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 200 g mlade koprive
  • 50 g putera 20 g susama

Pročitajte još: Predlog za romantičnu večeru: Čokoladni mus je "lek za dušu" (RECEPT)

Priprema:

Kvasac zamesite sa kašičicom šećera i soli u mlakom mleku i ostavite ga da nadođe. Koprivu blanširajte, dobro ocedite i sitno sameljite. Dobro pomešajte sve vrste brašna, so, prašak za pecivo, prethodno rastopljeni puter, pa dodajte kvasac i kiselu vodu, koju ste držali na sobnoj temperaturi.

Zamesite testo i prekrijte ga kuhinjskom krpom da naraste. Potom ga prebacite na brašnom posutu radnu površinu i napravite hleb, malo ga razvucite rukama, pa na njega stavite koprivu, preklopite testom i blago urolajte.

Pročitajte još: Torta pavlova može da se napravi i kao "pavlovčica" (RECEPT)

Stavite u pleh, obložen papirom za pečenje, pa ga premažite belancetom i pospite susamom. Zagrejte rernu na 200 stepeni, ubacite hleb i pecite 20-25 minuta, pa probodite čačkalicom da biste proverili da li je pečen, i dopecite još malo, ako treba.