Jedite tamjaniku i pijte crno vino jer smanjuju rizik od tromboze

28. 11. 2021. 000000 11:00

Foto: Depozitfoto

Taj blagotvorni efekat obezbeđuju supstance koje se zovu antioksidanti kojih ima dosta u semenkama i opnama zrna grožđa, naročito hamburga, tamjanike, crnog burgundca, kaberne sovinjona, vranca, konkorda.

Pročitajte još: Oslobodite se neprijatnog zadaha i bakterija uz DOMAĆU tečnost za ISPIRANJE usta! (ČETIRI RECEPTA)

Jedite grožđe dok traje

Zato stručnjaci za ishranu preporučuju dva do tri obroka svežeg tamnog grožđa dnevno tokom sezone, jer ova količina obezbeđuje neophodne "doze" korisnih antioksidantnih supstanci.

Iako se grožđe vezuje najčešće za vino, novije studije su pokazale da i sokovi proizvedeni od grožđa neke od tamnijih sorti takođe mogu da obezbede zaštitu od oboljenja srca. Najviše blagotvornih efekata konzumiranja soka od grožđa beleži se u smanjenju rizika od pojave krvnih ugrušaka, smanjenja nivoa lošeg LDL holesterola, prevenciji oštećenja krvnih sudova srca, kao i u održavanju zdravog krvnog pritiska.

Crno vino je zdravo

I crno vino i sok od tamnog grožđa sadrže antioksidantne materije flavonoide, koji su se pokazali veoma efikasnim pri povećavanju nivoa dobrog, to jest HDL holesterola i u borbi protiv ateroskleroze, to jest začepljenja arterija i visokog krvnog pritiska.

Pročitajte još: OMILJENI LEK NAŠIH BAKA: Ako vas GREBE GRLO, sve što treba je da u vodi prokuvate OVAJ sastojak!

Ipak, sa vinom budite oprezni, jer ipak je reč o alkoholu, i držite se preporuke - jadna čaša dnevno za žene i do dve za muškarce.