Primamljivo! ZLATIBORSKA PITA za sva čula vaših ukućana za savršenu večeru (RECEPT)

Kristina Malešević

13. 10. 2021. 000000 18:40

Foto: InstagramScreenShot/oljkinakucnaradionica

Tačno je da su pitice sa sirom, mesom, zeljem ili brojnim drugim sastojcima dostupne u svim pekarama, ali i većim supermarketima. Ipak, nema ništa ukusnije od sočne domaće pite sa sirom koja će istopiti sva naša čula.

Sastojci za pitu:

  • 500 grama kora za pitu
  • 3 belanceta
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja jogurta
  • 1 šolja brašna mekog
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 žumanceta
  • 200 grama sira po izboru
  • susam 

Priprema pite sa sirom

Umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati ulje i jogurt i izmešati ručno. Na kraju dodati so, brašno i prašak za pecivo, pa još jednom polako sve izmešati, takođe ručno. Od ove smese odvojiti 2 kašike sa strane, za premazivanje pite.

U drugoj činiji izmešati sir i žumanca. Ako sir nije slan, posoliti malo fil.

Pitu slagati na sledeći način: Staviti prvu koru, pa preko nje odmah i drugu. Drugu koru premazati smesom od belanaca, preko staviti koru, opet premazati i tako redom. Poslednje dve kore ne premazivati ovom smesom. Na poslednju koru staviti sav fil od sira i žumanaca, razmazati preko cele površine i uviti u rolat. Budite pažljivi prilikom uvijanja rolata, jer su kore prilično natopljene filom i odmekle, tako da prsti lako propadaju kroz kore.

Na radnu površinu stavite papir za pečenje, pa na papiru ređate i filujete kore, tako da, kada uvijete rolat, prebacite ga u pleh sa sve papirom za pečenje. Kore dosta odmeknu i natope se, pa može da se desi da vam se rolat raspadne u rukama.

Pitu premazati sa one dve kašike, smese od balanaca, koje ste odvojili na početku. Pospite preko susamom i pravac rerna.

Pitu peći na 200 stepeni oko 45 minuta. Pečenu pitu pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da odstoji. Seći na parčad i poslužiti toplu.