MARMELADA OD POMORANDžE: Savršena kombinacija salatkog i kiselog (RECEPT)

Jovana Pejinovic

14. 10. 2021. 000000 09:40

Foto: Piksabej

Da li ste primetili da su prodavnice trenutno prepune limunova i pomorandži? Da li ste ikada ranije pravili marmeladu od pomorandži? Evo mog omiljenog recepta, super je jednostavan.

Pročitajte još: Originalna CEZAR SALATA ima TAJNI SASTOJAK koji retko ko stavlja, a čini je posebno ukusnom! (RECEPT)

Marmelada od pomorandže

Sastojci

  • 4 srednje pomorandže
  • 2 srednja limuna
  • 2–1/2 šolje vode
  • 1/8 kašičice. prašak za pecivo
  • 1 pakovanje pektina (količina se određuje prema uputstvu sa pakovanja)
  • 1/2 kašičice. puter ili margarin
  • 5–1/2 šolje šećera

Priprema

Dezinfikujte i osušite tegle.

Uklonite obojeni deo kore sa pomorandži i limuna ljuštilicom za povrće. Isecite na tanke kriške. Pomešajte kore, vodu i prašak za pecivo u velikoj šerpi. Pustite da provri. Smanjite vatru na srednje nisku, poklopite i ostavite da se krčka 20 minuta, povremeno mešajući.

Dodajte voće i sok. Pokrijte i kuvajte još 10 minuta.

Umešajte pektin u pripremljeno voće u loncu, dodajte puter da biste smanjili stvaranje pene. Dovedite smesu do potpunog ključanja na jakoj vatri, neprestano mešajući. Umešajte šećer. Vratite do potpunog ključanja i kuvajte tačno 1 minut, neprestano mešajući.

Sklonite sa vatre. Uklonite penu metalnom kašikom. Pažljivo uspite vruću marmeladu odmah u pripremljene tegle. 

Ako želite da pasterizujete marmeladu, stavite tegle u ključalu vodu i ostavite da se kuva 20 minuta. Uvijte u peškire.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK