Znate li kako se pravilno jede PARMEZAN? Italijani koriste pravilo TRI KORAKA

Jovana Pejinovic

18. 10. 2021. 000000 13:00

Foto: Deposit

Oduvek uživam u parmezan siru i često ga koristim u kuhinji, ali nakon putovanja u Italiju, saznala sam da sam ga celog života jela pogrešno! Da li je to i vaš slučaj, proverite u tekstu ispod.

Pročitajte još: Nervira vas što se RASPADAJU KNEDLE u supi? Ako uradite OVO na početku, imaće savršene oblačiće testa! (RECEPT)

Najbolji način da jedete parmezan

Evropljani uopšte, ali posebno oni sa jakom proizvodnjom sira, imaju vrlo specifične načine na koje se bave svojim sirevima. U Italiji svoj parmezan shvataju ozbiljno, a kako bi optimizirali užitak u jelu, imaju proces u tri koraka.

Na siru nema voska ili drugog omota, pa iako je kora tvrda, to je samo sušen sir i potpuno je jestiv

Korak 1: Šiljasta ivica kriške

Parmezan je sir opran solju. Kako sir stari, ta salamura koja se stvara na kori se apsorbuje u sir. To znači da će, kada pogledate krišku, od vrha do otprilike pola puta prema kori, sir biti najblaži u pogledu ukusa, jer so ne prodire tako daleko u velike koture. Ovaj deo sira, prema tradiciji, trebalo bi da se koristi ili za jelo (poslužen na dasci), ili sastrugan na široke trake za ukrašavanje stvari tamo gde želite taj nežniji ukus.

Korak 2: Sredina kriške

Kada stignete do sredine kriške, primetićete da sir postaje malo gušći i slaniji, ili mnogo slaniji ako je sir odležao duže. Ovo je trenutak kada treba da izvadite rende i upotrebite sir kao toping za pastu, ili dodajte komadiće u salatu ili ih koristite kao sastojak u sosu od sira.

Loading...

Korak 3: Kora!

Kada stignete do kore, prestanite sa rendanjem i brzo obrišite spoljašnjost blagim rastvorom belog sirćeta. Ovo je samo zato što ste uglavnom držali koru u ruci, pa bi joj u ovom trenutku trebalo malo čišćenja.

Zapamtite: Na siru nema voska ili drugog omota, pa iako je kora tvrda, to je samo sušen sir i potpuno je jestiv. Ostavite koru u zamrzivaču kako biste je iskoristili za supe, čorbe ili pasulj.

Možete ih sačuvati mnogo korica i napraviti čist parmezan, osnovu za pravljenje rižota, ili ih namočiti u vrućoj kremi, ohladiti i procediti kremu da napravite šlag sa ukusom parmezana.

Sada sledi najbolji deo: Kada izvadite kore iz supe ili pasulja, primetićete da su, iako se nisu istopile u jelu, lepo omekšale. Stavite toplu, omekšanu koru na krišku hleba, prelijte balzamiko sirćetom i pospite iseckanim svežim začinskim biljem za izvanrednu užinu. Ili isecite na male kockice i pržite u tiganju, da napravite zabavne male krutone koje ćete posuti po bilo kom jelu.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU