Jabuke su odlične za PROMUKLOST i BOL U GRLU, ali ako želite da iskoristite njihov MAKSIMUM, morate da ih ISPEČETE

Aleksandra Kolarevic

20. 10. 2021. 000000 16:30

Foto: Piksabej

Poznato je da samo jedna jabuka dnevno može doprineti boljem zdravlju. Ova voćka sadrži do 40% vitamina C, a bogata je i vitaminima A, E, B1, B2, B6 i beta karotenom.

Takođe, u jabuci postoje i minerali poput kalijuma, kalcijuma, fosfora i gvožđa, kao i polifenoli, odnosno biljna jedinjenja koja imaju snažnu antioksidativnu aktivnost.

Pročitajte još:

Iako je sveža jabuka zdrava, pečena jabuka takođe može imati brojne pozitivne uticaje na zdravlje.

Kako su pokazala brojna istraživanja, pečene jabuke uklanjaju loš holesterol iz krvi, a takođe pomažu u kombinovanju slobodnih radikala jer sadrže mnogo pektina.

Jabuke spremljene na ovaj način odličan su lek protiv bolova u grlu i promuklosti, a pomažu i kod regulisanja crevne flore.

Važno je samo da ne budu vrele već umereno tople prilikom konzumacije.

Kako se peku jabuke?

Najbolje je da pečete one jabuke koje prilikom sečenja brzo potamne. Za početak ih dobro operite u vodi, i izvadite im semenke.

Najjednostavniji način da ih ispečete jeste da sipate malu količinu vode na pleh za pečenje i poređate jabuke. Pre toga jabuke malo navlažite vodom, a po želji možete dodati i malo šećera.

Pečenje jabuka ne bi trebalo da traje duže od 20 minuta.