Pet prirodnih sredstava za ČIŠĆENJE KUĆE koje su koristile naše bake

Kristina Malešević

29. 10. 2021. 000000 11:40

Foto: Pixabay

Danas imamo čitavu paletu hemijskih sredstava za čišćenje u ponudi u spermarketima, ali na svim tim proizvodima dug je spisak štetnih uticaja koje mogu imati na zdravlje ukućana i onih koji ova sredstva koriste.

Donosimo vam pet prirodnih sredstava za čišćenje koje su koristile naše bake.

Sirovi sapun

Radi se o čistom sapunu bez ikakvih dodataka i mirisa. Delotvoran je u pranju suđa, uklanja masnoće, a otopljen u vodi pomaže biljkama koje su napale lisne vaši. Tečna mešavina se ujedno može koristiti za čišćenje četkica za šminkanje i oblikovanje  frizura.

Vazelin

Ne koristi se samo za čišćenje, već je odličan i za održavanje lepote. Štiti kožu i čini ju glatkom, prirodni je sjaj za usne, olakšava skidanje šminke, a može se koristiti i kao lubrikant. Pomaže kod odstranjivanja žvakaće gume iz kose, uklanjanja mrlja i daje lep miris nameštaju.

Soda bikarbona

Ima vrlo široku primjenu, od omekšavanja vode do skidanja tvrdokornih ostataka hrane na suđu. Neutrališe mirise pa se koristi za rešavanje smrada iz odvoda, cipela, mačijeg peska i kaveza za ptice. Najčešće je dovoljno posipati pola male kašičice praha po mrlji.

Limunska kiselina

Uklanja kamenac, a u kombinaciji s vrućom vodom služi za čišćenje podova i radnih površina. Može se koristiti i kao alternativni omekšivač za pranje veša i za čišćenje boje koje voće ostavlja na rukama.

Žučni sapun

Uništava mrlje od masnoće, krvi, voća, vina i mnoge druge. Radi se o mešavini sirovog sapuna sa žuči stoke. Mrlje je potrebno namokriti i dobro izribati ovim sapunom, pa isprati.