Imate MRAVE u kući? Kako da ih se rešite uz nekoliko namirnica

Kristina LJubisavljević

07. 11. 2021. 000000 13:30

Foto: Deposit

Nije tako lako rešiti se mrava, ali postoji nekoliko kućnih namirnica koje mogu da pomognu.

Postoji više od 12.000 vrsta mrava i mogu da žive skoro svuda, osim na Islandu, Antarktiku i drugim oblastima sa ekstremnim temperaturama. Ovi mali insekti formiraju kolonije ili superkolonije i imaju specifične uloge, kao što su kraljice i radnici. NJihova ishrana se sastoji od lišća, semena, žitarica, voća, povrća, crva i još mnogo toga.

Problem je što oni žvaću i drvo da bi izgradili gnezdo, a ako se nastane u domu, mogu da izazovu veliku štetu.

Pročitajte još: Suvo grožđe u makaronama sa sirom? Ovaj KONTROVERZNI RECEPT, sa skoro 4 miliona pregleda, DIGAO JE INTERNET NA NOGE! (VIDEO)

Ali, kako da se rešimo mrava, a da ih ipak ne ubijemo?

Pronađite izvor

Većina vrsta mrava je bezopasna, samo se u domu smatraju neugodnim štetočinama, piše The List.

Najbolji način da se rešite mrava je da otkrijete šta ih privlači u vašoj kući,  a zatim da eliminišete uzrok. Za početak, čuvajte hranu u hermetički zatvorenim posudama i uverite se da su radna površina, ormarići, stolovi i podovi čisti.

Zatim zapečatite sve pukotine, rupe i druge ulazne tačke. Ako vidite mrave u saksijama za cveće, pospite malo taloga od kafe po zemlji. Takođe možete da koristite koru narandže, limuna, limete ili grejpfruta.

Pročitajte još: Znate li kako se pravilno jede PARMEZAN? Italijani koriste pravilo TRI KORAKA

Oslobodite se mrava bez jakih hemikalija

Pospite cimet, kukuruzno brašno ili talog od kafe po podu i drugim mestima gde se mravi gnezde. Eterično ulje cimeta ima slične efekte.

Mirisi citrusa će odvratiti mrave i sprečiti ih da se vrate u svoja gnezda. Isto važi i za ulje mente, eukaliptusa ili čajevca. Bilo koja od ovih supstanci može da odbije insekte bez oštećenja.