Klasične HURMAŠICE za sve sladokusce (RECEPT)

Kristina Malešević

07. 11. 2021. 000000 19:30

Foto: InstagramScreenShot/u_mojoj_slatkoj_kuhinjici

Hladni dani idealno se slažu sa jakim, tradicionalnim kolačima kakve su hurmašice ili urmašice, zavisi kako su zapisane u bakinom kuvaru. Inače, reč je o tradicionalnom kolaču koji dolazi iz Bosansko-hercegovačkih predela.

Sastojci za pripremu kolača:

Pročitajte još: TRAGEDIJA: Popularna pevačica preminula u 48. godini

  • 3 jaja
  • 3 male šoljice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 male šoljice ulja
  • 12 malih šoljica finog glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za pripremu šećernog sirupa:

Pročitajte još: Boja kose mnogo govori o TEMPERAMENTU: Šta znači ako imate plavu, crnu ili crvenu kosu, a šta ako često menjate boju?

  • 9 malih šoljica šećera
  • 8 malih šoljica vode
  • 1 vanilin šećer
  • limun po ukusu

Priprema:

Jaja umutite ručno pjenjačom, dodajte šećer, vanilin šećer, ulje, brašno pomiješati s praškom za pecivo i postepeno dodavati u smesu. Ako je tijesto ljepljivo dodati još malo brašna. Formirati hurmašice, poredati u podmazanu tepsiju, i peći na 190 stepeni oko 20 minuta. Sve dok lepo ne porumene.

Pročitajte još: Sedam zanimljivih ŽENSKIH imena koja su izvedena od BILJAKA

Na drugoj strani umešajte običan i vanilin šećer i vodu skuvajte, pa dodajte sok od limuna. Hladnim šećernim prelivom, prelijte tople hurmašice. Ukrasite po želji, predlažemo orase.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU