Kriška pečene ili kuvane BUNDEVE pomaže u sprečavanju glavobolje

Jelena Blažić

05. 12. 2021. 000000 21:00

Foto: Pixabay

Zato je mnogo bolje da, ukoliko ste neraspoloženi ili imate glavobolje, umesto tableta pojedete krišku pečene ili kuvane bundeve.

Pročitajte još: Lako i jednostavno se pravi, a salo sa stomaka topi: Napitak za dobro jutro

Isitnite u pire krišku pečene bundeve, umutite je s pola banane i dodajte vanile i malo meda, pa pospite sa dosta pečenih, neslanih bundevinih semenki! Vaša glavobolja i neraspoloženje nestaće kao rukom odneti a neće biti ni viška kalorija za brigu.

Namirnica bogata vitaminima i mineralima

 U 100 grama duleka, nalazi se samo 30 kalorija. Možda je to razlog što je ovo jedna od prodavanijih jesenjih namirnica. Ova namirnica bogata je mineralima i vitaminima, zbog čega ima pozitivne efektne na organizam.

Kada bundeva sazri, semenke se odvajaju od vezivnog tkiva, peru i suše, a u oljuštenom semenu nalazi se oko 40% ulja, 30% belančevina, i šećera.
Semenke bundeve su veoma zdrave, i spadaju u grupu omiljenih grickalica. Meso bundeve ili pulpa najčešće se koristi za konzumaciju, a može se jesti pečeno u rerni ili kuvano.

Pročitajte još: Dobra ili loša navika: Šta se dešava u telu ako se TUŠIRATE pred SPAVANJE?

 Razlika između duleka i muskatne tikve je to što dulek sadrži beta karotin, ili provitamin A, vitamine C i B grupe, ali i više od 60% nezasićenih masnih kislelina i bogata je biljnim proteinima. Mada su sličnog oblika, prodavci će vas rado informisati o razlici između duleka i muskatne tikve.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU