JEŽ KOLAČI: Ukusna poslastica kojom možete UKRAŠAVATI torte ili prazničnu trpezu (RECEPT)

Jovana Pejinovic

18. 11. 2021. 000000 16:30

Foto: Printskrin/Jutjub/Allrecipes

Jež kolačići su idealni kao dekoracija na stolu, koja je pritom preukusna. Može služiti i kao jestivi ukras na tortama (na pamet nam pada panj torta).

Recept za jež kolačiće

Sastojci: 

  • 4 šolje brašna
  • kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja putera
  • 1/4 šolje kukuruznog sirupa
  • 2 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 šolja pekan oraha (mogu i obični)
  • 1 šolja čokoladnih mrvica

Pročitajte još: KAKO SE PRAVI SITNI SIR? Gotov za 30 minuta, a ne treba vam posebna oprema (RECEPT)

Priprema: 

  • Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so u posudi. U posebnoj posudi umutite šećer, puter, kukuruzni sirup, jaja i ekstrakt vanile. Mešajte mešavinu šećera sa mešavinom brašna dok se ne sjedini.
  • Stavite testo u frižider dok se ne ohladi, 30 minuta do 1 sat.
  • Zagrejte rernu na 175 stepeni C.
  • Oblikujte testo u kolačiće u obliku suze. Poravnajte zašiljenu stranu svakog kolačića da formirate 'lice'. Poređajte kolačiće na pleh.
  • Pecite u zagrejanoj rerni do zlatne boje, 10 do 12 minuta. Ohladite na plehovima 10 minuta pre nego što stavite da se potpuno ohladi na rešetki. 
  • Iseckajte orahe na sitne komadiće; prebaciti u činiju.
  • Istopite čokoladne komadiće na pari, često mešajući i strugajući gumenom lopaticom sa strane da ne bi zagorelo.
  • Umočite vrh svakog kolačića u otopljenu čokoladu, raširite tako da potpuno prekrije 'telo' svakog ježa. Utisnite kolačiće, čokoladnom stranom nadole, u mlevene pekane i formirajući „krzno“.
  • Poređajte kolačiće na list papira da se stegnu, oko 30 minuta. 
  • Preostalu otopljenu čokoladu prebacite u špric ili plastičnu kesu sa odsečenim uglom. Stavite čokoladu na šiljasti kraj svakog kolačića za oči i nos.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU