Sprečava pojavu KARIJESA i reguliše PRITISAK: Koje su sve blagodeti ŠARGEREPE

Aleksandra Kolarevic

21. 11. 2021. 000000 15:30

Foto: Piksabej

Šargarepa sadrži betakaroten, koji joj obezbeđuje karakterističnu narandžastu boju. Pored njega, ona sadrži dosta vitamina, kao što su A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K, ali i minerale poput kalujuma, magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i fosfora.

Šargarepa sadrži 40 kalorija na 100 grama, tako da je preporučljiva za osobe koje žele da regulišu kilažu.

Pročitajte još: Ručak idealan za tmuran dan: KREM ČORBA od ŠARGAREPE koja okrepljuje (RECEPT)

Osim što je veoma ukusna namirnica, šargarepa poseduje i mnoga lekovita svojstva za organizam, zbog čega se preporučuje njeno često konzumiranje.

- Ukoliko imate problema sa gasovima, preporučuje se da pojedete jednu šargarepu posle jela, a ako vam je loša krvna slika, pijte sok od šargarepe.

- Za žene je jako važno da jedu šargarepu ukoliko pate od menstrualnih bolova, a pored toga, ona je odlična i za izgled kože jer usporava starenje.

- Šargarepa takođe može uticati i na zdravlje vaših zuba, ako se konzumira nakon obroka jer ubija štetne materije u ustima. Čisti zube i eliminiše naslage hrane, sprečava krvarenje desni i pojavu karijesa.

- Kompleks vitamina B koji je prisutan u šargarepi, reguliše cirkulaciju krvi, obezbeđujući srcu i plućima normalan rad. Smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja i pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska.

- Konzumiranje sveže šargarepe pojačava proizvodnju pljuvačke i ubrzava probavu, obezbeđujući potrebne enzime, minerale i vitamine. Sprečava formiranje čireva na želucu i drugih poremećaja u varenju.

- Sok od sveže ceđene šargarepe idealan je za grčeve, upalu slepog creva, dispepsiju i druge probleme organa za varenje.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU