Žumance ili belance: Šta je ZDRAVIJE, a šta može da izazove PROBLEME?

Aleksandra Kolarevic

24. 11. 2021. 000000 09:40

Foto: Piksabej

Mnogi doktori i nutricionisti preporučuju jaja za doručak zbog visokog sadržaja zdravih masnoća, vitamina i proteina, a pored toga što su laka za pripremu, postoje raznovrsni načini spremanja, kao i kreiranje recepta po ukusu i željama.

Ipak, oni koji vode računa o zdravoj ishrani treba da imaju na umu da žumance i belance nisu podjednako dobri, i da se jedan deo jajaeta izvdvaja u nutritivnom smislu u odnosu na drugi.

Pročitajte još: Koja je razlika između SMEĐIH i BELIH jaja?

Šta je zdravije - žumance ili belance?

U jednom velikom jajetu ima oko četiri grama proteina. Više od pola sadržaja proteina je u belancetu - i oni su celoviti proteini jer sadrže devet aminokiselina.

S druge strane, žumance sadrži više masti, kalorija i holesterola nego što ih ima belance

Belance gotovo da nema masnoća, zbpog čega se često nalazi na jelovniku onih koji jedu hranu bogatu proteinima.

Kalorije

Između belanaca i žumanaca postoji velika razlika u kalorijskoj vrednosti - belance ima samo 17 kalorija, dok ih u žumancetu ima 55, piše "Healthline". 

Žumance takođe sadrži esencijalne nutrijente i vitamine iz jajeta, kao i karotenoide topive u mastima koji štite vid i oči od stvaranja katarakta i drugih tegoba.

Zaključak

Iako oba dela jajeta imaju posebne zdravstvene benefite, treba istaći da je u nutritivnom smislu žumance bogatije od belanceta.

Ipak, žumance treba konzumirati umereno jer sadrži visoki nivo holesterola.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU