· · Komentari: 0
SAVET

Produžite im ROK TRAJANJA: Kako se pravilno čuvaju KUVANA JAJA u frižideru?

Ako ih odložite na pravi način, kuvana jaja se neće brzo pokvariti.

1628844762_eggs-5817564_1920.jpg
foto: Piksabej

Kuvana jaja su veoma ukusan, zdrav i hranljiv obrok pun proteina, vitamina i minerala, pa nije čudno što se često nalaze na meniju kada je u pitanju doručak, salata ili predjelo.

Ipak, ako se desilo da ste skuvali mnogo više jaja nego što vam je zaista bilo potrebno za pripremu obroka, postavlja se pitanje do kada ćete ih morati iskoristiti kako se ne bi pokvarila.

Pročitajte još: Koliko dugo JAJA smeju da stoje u FRIŽIDERU, a da se ne pokvare?

Kuvana jaja mogu biti jestiva u narednih sedam dana, tvrde američki naučnici iz Uprave za hranu i lekove (FDA).

Rok trajanja kuvanih jaja najviše zavisi od načina odlaganja u frižideru, stoga je jako važno pročitati sledeća uputstva, ako želite da vam kuvana jaja što duže potraju.

foto: Piksabej

Kad treba staviti kuvana jaja u frižider?

Kako bi kuvana jaja ostala sveža u narednih nedelju dana, odmah po kuvanju i hlađenju, odnosno najduže 2 sata nakon kuvanja treba ih odložiti u frižider.

Kad treba skinuti ljusku?

LJusku ne treba uklanjati dok se jaje potpuno ne ohladi, iako to mnogi čine čim skuvaju jaje. Međutim, to je jako pogrešno, jer se na taj način smanjuje rok trajanja kuvanim jajima.

Koliko kuvana jaja smeju biti na sobnoj temperaturi?

Kao i za svu kuvanu hranu, isto pravilo važi i za kuvana jaja - ako su dugo ostavljena na sobnoj temperaturi, nisu dobra za jelo. Kuvana jaja mogu izdržati maksimalno dva sata na sobnoj temperaturi.

Nakon tog vremena postoji velika mogućnost da su se jaja pokvarila.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.