PREMINUO VODITELJ "DNEVNIKA": Bio je novinar starog kova, predivnog glasa (FOTO)

Jovana Pejinovic

28. 11. 2021. 000000 17:55

Foto: Shutterstock

Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su Zlatna plaketa Zajednice radio-difuznih organizacija Vojvodine, kao nagrada za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore.

Pročitajte još: Svakodnevno prolazite pored ovih zgrada, a ne znate da su u njima snimljeni KULTNI filmovi SFRJ (FOTO)

Novinar specifičnog jezičkog izraza i zapažene dikcije Petko Koprivica je rođen 1951. godine u Vrbasu.

Foto: Privatna arhiva

Novinar, spiker, reporter

Profesionalnu novinarsku karijeru započeo je 1973. godine u lokalnom radiju i listu "Glas", a nastavio je, najpre kao novinar, spiker i reporter, a potom i urednik na Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji Novi Sad. U našoj kući je radio punu deceniju, a isticao se zapaženom dikcijom i specifičnim jezičkim izrazom. Tokom svoje profesionalne karijere, veliki period proveo je kao dopisnik iz Vrbasa, ali i Novog Sada i LJubljane u najstarijem dnevnom listu u našoj zemlji - "Politika", pišući posebnim stilom koji je, pre svega, bio bogat epitetima i karakterističnim jezičkim bravurama.

Tokom devedesetih godina prošlog veka bio je ratni reporter i izveštač sa svih kriznih područja tadašnje Jugoslavije.

Posebno poglavlje u njegovom stvaralačkom opusu je dokumentarno – putopisna TV serija 'Putujući Crnom Gorom', objavljivana na više lokalnih i regionalnih televizija u Srbiji i inostranstvu, u kojoj je predstavio mnoge krajeve u Crnoj Gori iz kojih potiču kolonisti u Vojvodini – ukupno 112 polusatnih reportaža u deset ciklusa.

Poslednje godine bogatog novinarskog rada proveo je u lokalnim medijima, radiju Vrbas i televiziji "Bačka" odakle je i otišao u penziju.

Penzionerske dane Petko Koprivica je proveo radno. Uređivao je lokalni list "Glas", a svoja iskustva sa putopisa po Crnoj Gori, vešto je pretočio u knjige. Objavio je knjigu "Putopisne priče iz grahovskog kraja" 2018. godine, a "Zapisi iz Pješivaca" objavljena je godinu dana kasnije.