Kako je nastao FRANCUSKI MANIKIR? Sve počinje od jednog zahteva na snimanju filma

Kristina LJubisavljević

10. 12. 2021. 000000 14:00

Foto: Shutterstock

Postoje mnoga mišljenja o tome kako je nastao francuski manikir. Suprotno onome što većina misli, francuski manikir nije nastao u Francuskoj. To je zapravo bio izum jednog Amerikanca.

Istorija francuskog manikira

Termin „francuski manikir" je prvi put natsao krajem 1978. od strane Džefa Pinka, osnivača brenda lakova i tretmana za nokte Orli. Međutim, veruje se da ova tehnika potiče još iz 1930-ih kada ju je izumeo Maks Faktor, otac moderne kozmetike.

Pročitajte još: Pravimo grešku kada nanosimo AJLAJNER: Uvedite novo pravilo

Džef Pink, je u to vreme radio na snimanjima u Holivudu

- Režiseri bi se žalili na to koliko bi vremena trebalo da se promene boje noktiju na glumicama kako bi se uskladile sa njihovom garderobom za različite scene. Tražili su od mene da napravim boju koja bi pristajala uz sve. Mislio sam da koristim beli lak na vrhovima noktiju. Koristio sam ga na vrhovima noktiju, a zatim stavio lak u toniranoj boji - objašnjava Pink, piše Who what wear.

Na ovaj način smanjeno je vreme potrebno za promenu kostima. U to vreme, beli lak za nokte je bio neuobičajen i nije ga bilo lako nabaviti, ali Pink je sve to promenio nakon što su mu studiji zahvalili za sav novac koji bi uštedeli na manikiru i slobodnom vremenu na snimanju.

Francuski manikir održao je tradiciju do danas, kada je i dalje nezaobilazan kod dama širom sveta.