Oglas
· · Komentari: 0
stil

Prvi put u istoriji, REVIJA ODRŽIVE MODE u Srbiji: Tri kreatora o tome kako da izgradimo stil, a ne trend (FOTO)

Prva modna revija održive mode održana je sinoć, a Magazin Novosti vam prenosi kako naši dizajneri, Verica Rakočević, Tamara Jarić i Igor Todorović, vide stil koji je neprolazan.

1638230722_odrziva_moda_29112021_117.jpg
Foto: ATA images
Oglas

Modna scena Srbije sinoć je imala poseban trenutak. Naime, prvi put je održana revija održive mode Verice Rakočević, Tamare Jarić i Igora Todorovića. Modni kreatori su predstavili kolekcije i govorili o tome šta je za njih održiva moda koja sve više postaje imperativ.

Zvanični podaci kažu da 10% emisije štetnih gasova na planeti proizvodi modna industrija. To dovoljno govori o tome da je došlo vreme da se probudimo i mislimo na to kako u ovome zapravo i mi sami učestvujemo i šta možemo da uradimo da se stanje promeni. Tako nastaje održiva moda koja nas sve poziva na promenu.

Pročitajte još: Kosa Kejt Midlton je sada MNOGO CRVENIJA: Evo kako je vojvotkinja promenila boju u 3 KORAKA (FOTO)

Srpski kreatori o održivoj modi

Modna kreatorka, Verica Rakoćević, otvorila je reviju i pozvala na promišljenu kupovinu, bez gomilanja nepotrebne odeće:

- Znamo da je moda jedan od velikih zagađivača prirode i kao što moramo da čuvamo naše šume, reke...tako mi, čiji je ovo posao, krećemo da apelujemo da konačno dođe vreme kada nećemo, zato što smo nezadovoljni, nesrećni, kupovati haotično, brzu modu, nego ćemo se okrenuti kvalitetnim proizvodima i tako podržati da naša planeta bude dobra za sve nas - kaže Verica.

Ističe da je protiv trenda i da bi trebalo da dozvolimo da se prvo vidi naša unutrašnjost, a tek onda ono što nosimo:

- Znam vrlo dobro kada se histerično kupuje, kada hoćete nešto da promenite, pa umesto da promenite unutra, menjate spolja. I ja sam bila u toj fazi, tako da ne kritikujem. Zadovoljna žena se prepoznaje po stavu, po onome što kaže i kako se ponaša. Protiv trenda sam i toga da ipspred žene juri njen izgled, vi onda nemate prostora da pogledate te oči, da vidite sadržinu. Kako Šanel je lepo rekla "jadna je ona žena ipsred koje ide haljina. Moja poruka ženama uvek je bila da se vidi ono što su, ko su, a tek onda haljina.

Verica je kolekciju bazirala na neprolaznim komadima i vraćanju nekadašnoj modi. Midi dužine haljina i suknji kao deo većine kreacija, a u kombinaciji sa bajkovitom rajfovima svaki izgled učiniće savršenim. Takođe primetili smo široki kroj pantalona o kome toliko pričamo, a koji jedan od vanvremenskih modela i odgovara održivoj modi, nosivoj modi.

Kreator Igor Todorović jasno je stavio do znanja čime se on vodi kada stvara:

- Cilj je jedan jedini, moda treba da bude etična, estetična i odgovorna, a to se postiže time što podržavamo okolinu u kojoj živimo. Time brinemo i o onima koji će doći posle nas, a moda iznova i iznova pronađe inspriaciju u onome što je bilo pre nas. Moda je često korene tražila u onome što je već rekla, to je cikličan krug.

Pročitajte još: Beograđanke diktiraju modu, ali BEOGRAĐANI u zrelim godinama obožavaju ovaj SAVRŠENI vanvremenski odevni komad (FOTO)

Šta bi svako od nas mogao da uradi da moda bude održiva?

- Treba biti odgovoran u kupovini. Takođe, ako smo nešto obukli jednom, to ne znači da to više nikada ne treba da se obuče. Garderoba treba da bude deo identiteta. Svaki odevni predmet je intimna stvar, jer je naš. Ako neku garderobu više nenosite jer vas je trend naterao da kupujete nešto novo onda gubite i deo identiteta. Kažete "ja sam ovo već nosio i svi su me videli", pa ne treba svi da vas vide, kako se vi vidite u ogledalu? Neprolazan je stil, moda i trend je prolazno. Stil koji neko izgradi je apsolutno neprolazan, primer je Koko Šanel, za koju imate sliku njenog stila - zaključuje Igor.

Tamara Jarić, okrenula se jednobojnom dizajnu, sivoj i crnoj boji. Prednost je dala ženskim odelima, u istoj boji pantalona i sakoa. NJen model sakoa je duži za zvonastim završetkom, dok su pantalone široke. Celokupnom stilu dodala je opušetnu, ravnu obuću, a i sama je na održanoj reviji ponela odelo u kombinaciji sa patikama.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas