Delotvorniji od vitamina C: U prvim danima prehlade poželjno je unositi OVAJ MINERAL

Aleksandra Kolarevic

18. 12. 2021. 000000 07:30

Foto: Depozit

Kada osetite blago curenje nosa, grebanje u grlu i laku glavobolju, to su simptomi sezonske prehlade. Kako biste na vreme reagovali, i sprečili prehladu, poželjno je da se u prvim danima ponašate odgovorno.

Za početak, odložite sve obaveze i ostanite kod kuće. Utoplite se, i odmarajte se što više, jer se organizam u toku sna sam leči. Možete stavljati tople obloge na vrat, ali je važno da se ugrejete "iznutra".

Pročitajte još: Da li imate manjak GVOŽĐA? Uradite jedostavan test sa DLANOVIMA

Unosite što više toplih čajeva, najbolje od nane, kamilice ili đumbira, jer topli čajevi deluju umirujuće na nadraženu sluzokožu, a povećana količina tečnosti "ispira" štetne bakterije i viruse iz tkiva. 

Iako u prvim danima prehlade po navici unosimo više vitamina C, novija istraživanja pokazuju da je tada delotvornije uzimati cink.

Ovaj dragoceni mineral može da skrati vreme prehlade, ali i da ublaži težinu simptoma, pod uslovom da se počne uzimati već u prvih 24 sata.

U nekim istraživanjima navodi se da je dnevna doza u tom slučaju 75 mg, što svakako morate proveriti sa svojim lekarom. Imajte na umu da produženo uzimanje većih doza cinka nipošto nije dozvoljeno, kao i da su moguće nuspojave kao što su mučnina i neprijatan ukus u ustima. U tom slučaju, treba prekinuti sa suplementacijom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU