Potpuno prirodno: Namirnice koje će vam pomoći da pobedite glavobolju

Jelena Blažić

24. 12. 2021. 000000 13:30

Foto: Pixabay

Šta prvo uradite kada osetite da vas boli glava? Verovatno prvo pomislite da popijete analgetik ili se zavučete u krevet.Umesto da posežete za lekovima, redovno da jedete neke namirnice koje su se pokazale kao dobre protiv glavobolje.

Pročitajte još: Oslobodite se STRESA pomoću ovih pet mirisa

Susam

Možda niste znali, ali sitno susamovo seme je prava nutricionistička mini bomba i veoma je bogato vitaminom E. Samim tim pomaže da se nivo estrogena dovede u ravnotežu i umiri migrena tokom menstruacije. Umesto aspirina, bolje je posuti susamom svaku salatu, prženo jelo ili možda supu.

Pečeni krompir

Ovaj sastojak može da pomogne i ublaži glavobolju, naročito ako ste prethodnog dana konzumirali alkohol. Alkohol je diuretik i izaziva dehidrataciju i gubitak kalijuma. Hrana bogata kalijumom može da olakša glavobolju od mamurluka, a pečeni krompir s ljuskom je bogat kalijom i sadrži čak 721 mg, u poređenju sa popularnom bananom koja u odnosu na krompir ima 467 mg.

Lubenica

Već se zna da dehidratacija prouzrokoje glavobolju i zato je dobro pokušati sa kombinacijom voća i povrća koji sadrži esencijalne minerale kao što je magnezijum, jer tako možemo da preveniramo glavobolju. Zato preporučujemo sledeći koktel: 200 gr lubenice, malo leda, pola kašičice meda i malo narendanog đumbira.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU