Kolač koji se pravi za BOŽIĆ: Ukusne BRESKVICE su naše bake redovno mesile (RECEPT)

Jovana Pejinovic

05. 01. 2022. 000000 18:00

Foto: Printskrin/Jutjub

Breskvice su tradicionalni slatkiš koji su naše bake i mame pripremale svakog Božića na opšte veselje svih mališana. Sočne i ukusne, jednostavno se pripremaju.

Recept za breskvice

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • kašičica mleka u prahu
  • kesica praška za pecivo
  • 500 g brašna
  • 2 dl ulja
  • narendana korica limuna

Za nadev:

  • 2 dl mleka
  • 250 g mlevenih oraha
  • 2 kašičice ruma
  • 200 g šećera
  • 1 dl vode
  • po prstohvat žute i crvene boje
  • 150 g šećera za posipavanje

Priprema:

Jaja, šećer, mleko u prahu, prašak za pecivo i 4 kašičice brašna pomešajte i ostavite neka miruje 15 minuta. Dodajte ulje, koricu limuna i ostatak brašna, te umesite glatko testo. Oblikujte kuglice veličine oraha i pecite oko 10 minuta na 170°C.

Pročitajte još: 3 IZDAŠNE POSNE TORTE: Ne peku se i gotove su čas posla (RECEPT)

Tople breskvice s donje strane izdubite kašičicom. Pomešajte orahe za nadev sa šećerom, usitnjene mrvice od izdubljenih breskvica i rum, pa prelijte mešavinu mlekom. Svaku polovinu napunite nadevom i spojite po dve u breskvicu.

U dve posude razdelite vodu i u svakoj umutite boju. Obojite breskve, prvom žutom, pa zatim crvenom bojom i obilno uvaljajte u šećer. Ostavite neka se suše na vazduhu najmanje 12 sati.

Savet:

Breskvice su neizostavni deo srpske božićne poslastice. Breskvice su ukusnije što duže stoje. Umesto mleka u prahu, u smesu možete dodati i kašičicu kisele pavlake, koje će mu dati jednaku prhkost.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU