Lagani ručak koji će vas oduševiti: Pripremite PILETINU na TURSKI NAČIN (RECEPT)

Jelena Blažić

17. 01. 2022. 000000 13:00

Foto: Pixabay

Ovo "carsko jelo" se obično priprema kao glavno jelo, ali vrlo je zgodno da se služi kao pređelo ili kao meze.

Pročitajte : Lagana LAZANJA sa kukuruzom (RECEPT)

Čerkesko pile je odlično jelo od režnjeva piletine u kremastom sosu od oraha i hleba i kao zdravo jelo bez masnih dodataka odličan je predlog za lagani ručak uz zelenu salatu, bareno povrće i tost hleb. Takođe možete da ga iskoristite kao punjenje za sendvič.

Sastojci:

1 celo pile ili dvoje veće grudi
1 glavica crnog luka srednje veličine
1/2 kašičice bibera u zrnu
5 čaša vode
šargarepa, celer paškanat po želji
Za osnovu

300 g krupno mlevenih (tucanih) oraha
2 čena belog luka
4 kriške bajatog hleba (sredina bez korica)
1,5 čaša pileće supe
1 kašičica soli
pola kašičice korijandera u prahu
Za posipanje (po želji)

2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica aleve paprike

Priprema:

Grudi ili pile isečeno na komade staviti u lonac naliti vodom, dodati crni luk, zelen i biber u zrnu. Kuvati na srednjoj vatri dok meso ne omekša.

Kuvano meso procediti i ostaviti da se prohladi. Zatim meso odvojiti od kostiju i rukom iscepkati na tračice.

Kockice bajatog hleba staviti u dublju činiju pa preliti vodom u kojoj je kuvana piletina, dodati istucani beli luk, orahe, začine i iscepkano meso pa dobro sjediniti.

Piletinu prebaciti na tanjir za serviranje. Posebno zagrejati maslinovo ulje i u njega dodati alevu papriku, pa time preliti piletinu. Ukrasiti peršunom.

Pročitajte još: Ne bacajte višak: Ako vam je ostalo PIRE KROMPIRA od ručka, napravite ŠUFNUDLE (RECEPT)

Može se servirati i toplo i hladno, kao pređelo ili kao glavno jelo.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU