Ovo vam ne bi palo na pamet: Zbog čega BANANE treba prati pre konzumiranja?

Aleksandra Kolarevic

06. 02. 2022. 000000 10:00

Foto: Piksabej

Verovatno će vas iznenaditi podatak da se pojedine namirnice bez obzira na to što imaju koru koja se ne jede, pre konzumiranja ipak moraju oprati, dok se neke druge namirnice, poput jaja i šampinjona, iako deluju prljavo, ne trebaju prati gotovo nikad.

Voće i povrće s korom koja se guli 

Bez obzira na to što pojedino voće i povrće gulite, tokom tog procesa držite ga u rukama i bakterije sa kore dolaze na vašu kožu, i prenose se dalje na oguljeni deo koji jedete. 

Zato je pre guljenja takođe važno dobro oprati i banane, mandarine, dinje, narandže, i slično voće.

Pročitajte još: Iako je zdravo, ovo povrće može izazvati PROBLEME: U kojim slučajevima se PARADAJZ i KROMPIR ne preporučuju?

Voće i povrće s jestivom korom 

Iako takvo voće i povrće ponekad deluje čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to, i dobro ih prebrišite papirnim ubrusom nakon pranja.

Orašasti plodovi

Orašaste plodove treba prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gde su sve tokom proizvodnje i transporta bili skladišteni. Osim toga, pranje pomaže uklanjanju i fitinske kiseline koja ih održava svežim, i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom telu. 

Suvo voće 

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakovano, već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva "Bright Side".

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU