Tetovaža na licu u "UDARNOM TERMINU": Ovako je voditeljka dnevnika UŠLA U ISTORIJU (FOTO)

Jovana Pejinovic

21. 02. 2022. 000000 15:00

Foto: Printskrin/Jutjub

Fizički izgled uopšte ne bi trebalo da bude prepreka, ali na televiziji, a još više na vestima, ovo pravilo se jedva poštuje. Pojavljivanje u nekoj emisiji u udarnom terminu kao jedan od voditelja bila je pozicija namenjena nekolicini pojedinaca homogenog izgleda...do sada.

Novozelandska voditeljka Orini Kaipara ušla je u istoriju nakon što je postala prva osoba koja je u udarnom terminu na vestima imala tetovažu na licu Maora. Nesvakidašnji događaj koji je nadaleko slavljen zbog povećanja vidljivosti ove zajednice, kojim je Kaipara svojim primerom uspela da razbije barijere.

Tetovaže na licu deo su tradicije autohtonog naroda Novog Zelanda i označavaju prelazak iz detinjstva u odraslo doba, kao simbol zrelosti od velikog značaja za etničku grupu. Moko kauae, kako ih zovu u zajednici, veoma su lični brendovi, jer nijedan nije isti kao drugi. Svaka tetovaža priča priču i porodičnu tradiciju nosioca. Ali ne nose svi Maori ovu tetovažu na isti način: žene je nose na bradi, dok muškarci nose svoju mataoru na većem delu lica.

Pročitajte još: "BAKA JE IZBRISALA SVOJU PROŠLOST": Devojka uradila DNK test i otkrila da je porodična istorija LAŽ (VIDEO)

Orini Kaipara je svojim gestom uspela da učini svoj narod vidljivim i pokaže da fizički izgled, tetovaže ili bilo koji drugi atribut koji se pojavljuje na licu nije bitan, pogotovo ako je, kao ovom prilikom, deo tradicije i kulture.

Tridesetdevetogodišnja novinarka je podelila da svojim pojavljivanjem u programu vesti doživljava svoj „trenutak vrhunca“.

„Bila sam zaista ushićena. Bila sam luda od radosti“, podeli je sa CNN-om o svom podvigu. „Velika je čast. Ne znam kako da upravljam ovim emocijama." Pre tri godine, Kaipara je potvrdila svoje korene nakon što je prošla DNK test i potvrdila da je 100% Maori. Tada je odlučila da svoj moko kauae stavi na bradu i ponosno ga pokaže.

U kulturi Maora, tetovaža odražava pretke i ličnu istoriju svake osobe. Pre mnogo godina, to je bio glavni marker društvenog ranga, znanja, veština i zahteva za brakom. „Kao mlada žena, kao mladi Maori, ono što radite danas utiče i utiče na ono što će se dogoditi sutra. Dakle, sve što tražim je da vidite lepotu u tome što ste Maori i da je prihvatite, razumete i učinite šta možete sa tim da stvorite pozitivnu promenu.”

Kaipara je primer vidljivosti i kako su naši koreni, tradicija, istorija i sve ono što nas čini deo zajednice nešto najlepše što možemo da podelimo sa ostatkom sveta.

BONUS VIDEO: