RECEPT ZA ĆUROSE: Omiljeni slatkiš Španaca, prave se za čas posla

Jovana Pejinovic

24. 02. 2022. 000000 12:00

Foto: Printskrin/Jutjub/Emma's Goodies

Savršena ideja za popodne. Ćurosi se lako prave i ne zahtevaju nikakve specijalne sastojke.

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • 50 g margarina
  • 1 prstohvat soli
  • 3 kašičice šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 250 g brašna
  • 2 jajeta
  • malo cimeta

Za preliv:

  • 100 g čokolade
  • 1 narandža
  • malo cimeta

Staviti vodu da se zagreje sa solju, šećerom i margarinom, pa kad počne da vri skloniti sa vatre i dodati cimet i brašno. Mešati brzo da ne bi bilo grudvica, dok testo ne bude kompaktno. Ostaviti ga na par minuta da se prohladi pre nego što dodate jaja.

Pročitajte još: Medeni ukus TART BAKLAVE koji će vas raspametiti: Pravi se jednostavno, a dobijate izdašan kolač (RECEPT/VIDEO)

Kad je testo prohlađeno dodati jedno jaje i mešati dok se ne sjedini. Zatim dodati drugo jaje i mešati dok se ne dobije lepo kompaktno testo. Tako dobijeno testo sipati u špric. Zagrejati ulje, ali ne previše, pa formirati ćurose do željene dužine ili oblika, a ostatak odseći makazama ili nožem.

Pržiti dok ne dobiju lepu zlatnu boju sa obe strane. U tanjiru pomešati šećer sa cimetom, pa uvaljati ćurose. Za preliv zagrejati mleko, istopiti čokoladu, dodati cimet i vanil šećer. Na kraju narendati malo korice narandže. Služiti ćurose dok su još topli uz čokoladni preliv.

BONUS VIDEO: