Imate NIZAK KRVI PRITISAK? Kafa nije jedina koja može da pomogne

Kristina LJubisavljević

05. 03. 2022. 000000 18:00

Foto: Pixabay

Hipotenzija (hronično nizak krvni pritisak) je samo karakteristika tela, nelagodnost koja se, ako je potrebno, može lako ispraviti uz pomoć ishrane. Šta treba da jedete i pijete ukoliko imate niski krvni pritisak da biste poboljšali svoje blagostanje.

Pročitajte još: NARODNA medicina otkriva: Čajna mešavina za ALERGIJE i disajne puteve

Najčešći savet za rešenje problema sa niskim krvnim pritiskom za koji znaju svi je da treba da pijete više kafe. Kofein zaista pomaže u povećanju pritiska, tonizira i poboljšava blagostanje. Međutim, ovde je važno zapamtiti dve stvari. Prvo, čak i ako vam kofein pomaže da podignete krvni pritisak, ne treba zaboraviti na osećaj mere. Višak kofeina je prepun mnogih neprijatnih posledica po telo, pa pokušajte da ne pijete više od 2 šolje dnevno. Drugo, kofein izaziva prilično zavisnost i prestaje da tonira telo. Zato se ne treba previše prepustiti kofeinu - inače će prestati da deluje na vas. Među namirnicama važnim za ishranu hipotenzivnih pacijenata, lekari izdvajaju masnu ribu najmanje 3 puta nedeljno, a poželjno i češće. Ne samo da povecćava krvni pritisak, već i jača celo telo: od mišića i kostiju do mozga i srca.

Pročitajte još: Da li otvoreno vino ima rok trajanja? Ovoliko može da stoji

Na listi preporuka su i namirnice koje sadrže skrob – važno je da skrob bude stabilan, inače će takva ishrana umesto zdravstvenih koristi doneti višak kilograma. Lekari preporučuju hipotenzivnim pacijentima da jedu 500 g voća i 500 g povrća dnevno - čini se da je savet banalan, ali pomaže u normalizaciji blagostanja. Još jedan odličan lek je crna čokolada, ali sa njom treba postupati pažljivije i ne jesti više od 30 g dnevno.

Slana hrana je odlična za hipotenziju: natrijum vezuje vodu u telu, što povećava zapreminu krvi i, kao rezultat, povećava krvni pritisak.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU