Zašto su SOKOVI ZELENE BOJE posebno zdravi? Uzmite ovo povrće

Kristina LJubisavljević

06. 03. 2022. 000000 21:30

Foto: Pixabay

Zeleni sok redstavlja širok pojam koji se odnosi na bilo koji sok koji je zelen ili sadrži zeleno povrće. Ppreporučuje se spanać, kelj, celer, brokoli. Lisnato povrće, koje je prepuno vitamina, minerala i fitonutrijenata, od suštinskog je značaja za maksimiziranje nutritivne vrednosti  zelenog soka. Takođe su bogati hlorofilom, jedinjenjem koje sok čini zelenim.

Prednosti zelenog soka

Hlorofil ne samo da daje zelenilu boju, već je i moćan antioksidans i može pomoći u podršci prirodnim putevima detoksikacije vašeg tela. Što je zeleno povrće tamnije, sadrži više hlorofila.

Spanać je odličan izbor jer ima visok sadržaj karotenoida i fitonutrijenata, takođe je prilično blagog ukusa.

Pročitajte još: NARODNA medicina otkriva: Čajna mešavina za ALERGIJE i disajne puteve

Izvor hranljivih materija

Zeleni sok je koncentrisani izvor vitamina, minerala, antioksidanata i fitokemikalija . Pošto su u tečnom obliku te korisne hranljive materije se generalno lakše vare i apsorbuju..

Podržava zdravlje creva

Zeleni sokovi mogu da obezbede esencijalne fitonutrijente kao što su flavonoidi i antioksidansi za podršku mikrobnoj raznolikosti i zdravlju creva.  Zeleni sokovi takođe sadrže prebiotike i vlakna koja hrane dobre bakterije u vašim crevima, piše Mind Body Green

BONUS VIDEO

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU