· · Komentari: 0
oprez

6 stvari koje uzrokuju VISOK KRVNI PRITISAK: Na šta treba posebno obratiti pažnju?

Stučnjaci savetuju da stariji od 40 godina redovno mere krvni pritisak, a ovo su najčešći faktori za dobijanje visokog pritiska.

1610181243_Depositphotos_32529655_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Visok krvni pritisak ili hipertenzija može da izazove opasna i kobna stanja poput srčanog udara, a evo šta uzrokuje ovu bolest. Mnogi pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska često ne osećaju nikakve simptome, zato stručnjaci preporučuju da stariji od 40 godina redovno mere krvni pritisak i raspitaju se da li postoje genetske predispozicije za hipertenziju.

Pročitajte još: Doktor Nenad odgovara na pitanje: Do kada bi trebalo da se vrati ČULO MIRISA i ukusa?

Stručnjaci ističu da su najčešći faktori za dobijanje visokog krvnog pritiska:

  • genetske predispozicije za hipertenziju
  • dijabetes tipa 1 i 2
  • gojaznost
  • konzumiranje hrane koja sadrži puno soli.

Takođe, sekundarna hipertenzija uglavnom nastaje zbog bolesti bubrega i neravnoteže hormona.

Pročitajte još: Doktorka Lukić o opasnostima od dugog LEŽANJA i kako ih lekari sprečavaju

Stručnjaci ističu da treba da smanjite unos soli na 6 g dnevno kako biste oborili krvni pritisak, da jedete više voća i povrća, budete fizički aktivni i izbegavate alkohol. Preporučuje se da smanjite unos kofeina, ostavite pušenje i najmanje 6 sati provedete u snu svake noći.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.