Koje TRI NAVIKE mogu pomoći kod POBOLJŠANJA PAMĆENJA

Magazin Praksa

08. 03. 2022. 000000 09:40

Foto: Depozit

Kako godine odmiču sve nam se češće dešava da zaboravljamo stvari, događaje, obaveze. Da bismo izbegli takve frustrirajuće situacije trebalo bi da se trudimo da usvojimo ove navike.

1. Učenje novih stvari

Bez obzira koliko godina imate, najbolja aktivnost za održavanje mentalne kondicije i forme jeste učenje novih stvari.  Kada usvajate i obrađujete nove informacije u vašem mozgu se formiraju nove veze između neurona, što će imati pozitivan uticaj i kada je pamćenje u pitanju. Konstantno i kontinuirano učenje i obrađivanje novih informacije osim što pomaže u izgradnji istrajnosti, strpljenja i otvaranju širih vidika, pomoći će vam i u lakšem i dugotrajnijem pamćenju. Učenje novog jezika, zanata, ali i ovladavanje kreativnim veštinama poput crtanja, vajanja ili grnčarskog zanata mogu biti sjajan izbor!

Pročitajte još: Sutra počinje VASKRŠNJI POST: Traje 48 dana, a ova pravila su najvažnija

2. Dnevnik

Pisanje i vođenje dnevnika nije rezervisano samo za decu i tinejdžere, a ovu aktivnost sve više preporučuju i psiholozi i psihoterapeuti. Stavljanje svojih misli, emocija i zapažanja na papir, pomoći će vam da  prepoznate i sredite svoje konfuzne misli, jasnije sagledate svoje ciljeve i napredak. Takođe ovo je i sjajan vid treninga za mozak. Zabeležite svoje impresije i tok misli u svesku ili na lap-topu - izbor je pođednako dobar. Ali, vodite računa da ovoj aktivnosti posvetite vreme i punu koncentraciju budući da, ako ispišete brzo rečenicu-dve, to onda neće imati smisla ni dati rezultata.

3. Unošenje zdravih masti

Izbalansirana i uravnotežena ishrana neophodna je za funkcionisanje celog organizma. Omega-3 masne kiseline koje su neophodne u izgradnji membrana moždanih ćelija, jedne su od najneophodnijih materija za rad mozga. NJihov nedostatak može dovesti do naglog pogoršanja kognitivnih i memorijskih sposobnosti. NAmirnice koje sadrže zdrave masti jesu: riba, avokado, orašasti plodovi (lešnik, badem, orasi..), maslinovo ulje, semenke itd.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU