· · Komentari: 1

Sutra počinje VASKRŠNJI POST: Traje 48 dana, a ova pravila su najvažnija

Za pravoslavne vernike u ponedeljak, 7. marta počinje Vaskršnji post koji traje 48 dana, najduži je od sva četiri posta i naziva se još Časni post.

1646594362_2aae063c30bcd64561a6ef74c971f1a85cdc6c6e.jpg
Foto: Shutterstock

Smatra se da je ovo najstrožiji post, jer se pretežno posti na vodi, ali važno je znati da post nije samo odricanje od hrane. Najvažnije pravilo posta jeste uzdržanje od loših misli i dela, kao i jačanje duhovnosti.

Prva nedelja posta zove se Čista. Druga nedelja je Pačista. Treća nedelja je Krstopoklona, jer se vernicima koji su stupili u podvig posta, iznosi Časni krst na jutrenju na poklonjenje i celivanje. Četvrta nedelja je Sredoposna, jer je to vreme sredine posta. Peta nedelja posta se naziva Gluvna. U toku te nedelje se ne peva, ne igra i ne svira, a poslovi se ne započinju. Šesta nedelja je Cvetna. Tako je nazvana po cveću i zelenim grančicama koje su deca i građani bacali pred Hrista pri NJegovom ulasku u Jerusalim.

Pročitajte još: Stvari koje bi trebalo ODMAH DA PRESTANETE DA RADITE ako želite da UNAPREDITE ŽIVOT

Sedma, poslednja sedmica pred praznik Vaskrsenja je Strasna ili Velika nedelja. Najznačajniji dan u toj nedelji je Veliki petak, dan raspeća. Vaskršnji post se završava proslavom Vaskrsa.

Post podrazumeva pročišćenje duše i tela, a važno je u srcu negovati ljubav, dobrotu, radost i unutrašnji mir. Vernici poste kako bi se pričestili, a pričešće predstavlja sjedinjenje sa Bogom i uzima se za zdralje, mir i spasenje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.