ČUDOTVORNI ĐUMBIR: Iskoristite lekovita svojstva ove MOĆNE namirnice

Jelena Blažić

22. 03. 2022. 000000 10:00

Foto: Pixabay

Đumbir nam je stigao iz Indije, gde se gaji preko 3,000 godina. Stari Grci i Rimljani su ga dodavali hlebu, zbog njegove koristi za bolje varenje. Đumbir deluje i na mučninu, protiv smetnji u varenju, pa ga često stavljaju kao začin, i u slane i slatke poslastice. Koristi se rizom, deo biljke koji ima prijatan miris i oštar, jak i ljut ukus. To je taj čudesni đumbir!

Pročitajte još: Pet ključnih pravila svake dijete: Pridržavajte ih se ako želite brzo, zdravo i trajno da izgubite kilograme

Savremena medicina, pridružila se ovoj tradicionalnoj i čudotvornoj biljci, a pripisala je svojstva koja imaju aktivni principi iz nje. Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala, vitamina B6, B12, magnezijum, natrijum, kalcijum, gvožđe i druge elemente. Koristi se ne samo kao začinska biljka, već i kao lek i preventivno sredstvo za jačanje otpornosti organizma. Poboljšava dejstvo antibiotika i cirkulaciju. Ne sadrži toksične materije, pa se zato svakodnevno može koristiti.

Gingerol je uljana smola korena đumbira, predstavlja jak antioksidans i ima protivupalno i antibakterijsko dejstvo.

Narodna medicina đumbir koristi kod prehlada i gripa (preporuka je žvakanje svežeg đumbira ili čaj, ali i sveže ceđen sok). Brojna su lekovita svojstva koja krase ovu biljku. Osim navedenih karakteristika čaj od đumbira ublažava simptome artritisa, koristi se kod alergija, delotvoran je lek protiv migrene, deluje kao antiseptik, snažan je antioksidans koji pospešuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

  • Podstiče probavu i čisti organizam
  • Lek protiv gripa i prehlade
  • Poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od srčanog udara
  • Ublažava mučninu

Đumbir se već stotinama godina koristi za dobro varenje i za ublažavanje crevnih tegoba. Ova začinska biljka ima protivupalna svojstva i sadrži enzim zingibain, koji pomaže u varenju proteina. Čaj od đumbira efikasno deluje na neprijatne digestivne tegobe i čisti organizam od otrovnih toksina koji se talože u organizmu.

Priprema čaja:

  1. Stavite oljušteni đumbir (2 komada od 5 cm debljine) u pola litra provrele vode i kuvajte ga na laganoj vatri 20 minuta.
  2. Čaj procedite i po želji dodajte med i limun.
  3. Pijte često ovaj melem za želudac i creva, vaša probava će vam biti zahvalna, a nadutost uzrokovana brzim i prekomernim jedenjem će biti smanjena.

photo: pixabay

Đumbir je odličan prirodni lek koji deluje protiv-upalno, a njegova upotreba u svakodnevnoj ishrani u obliku čaja ili kao začin će doprineti celokupnom zdravlju vašeg organizma.

Pored najlakše primene đumbira u vidu čaja, od njega možete napraviti i zdrave bombone, slanu pastu i hladno topli napitak.

Domaće bombone sa đumbirom

Osim čuvenih kolača sa đumbirom za koje ste sigurno čuli, ova ukusna i zdrava poslastica ulepšaće ukus vaših kolača, keksića, kompota…

Potrebno je:

  • 100 grama korena đumbira

  • 2 šoljice smeđeg šećera

  • 3 dcl vode

Priprema:

Ogulite đumbir. Narežite ga na tanke tračice. Stavite vodu da provri, dodajte šećer i narezani đumbir i mešajte na vatri dok voda ne ispari i dok se šećer ne uhvati za komade đumbira. Još topli đumbir uvaljajte u malo šećera. Kada se ohladi, kolačiće možete jesti kao dezert ili poslužiti uz omiljeni napitak.

Toplo-hladni napitak sa đumbirom

Prednost ovog napitka, osim što je zdrav i ukusan, je ta što se može konzumirati kao topao i kao hladan. Užitak je isti, samo je pitanje ukusa.

Potrebno je:

  • 2 cela isečena limuna
  • 1 đumbir oljušten i iseckan
  • 3 kafene kašičice meda ili smeđeg šećera
  • 2l ključale vode
  • 2 grančice mente

Pročitajte još: Svako jutro u KAFU dodajte JEDAN ZAČIN: Ova neverovatna kombinacija istopiće vaše kilograme

 

Priprema:

Limun, đumbir i šećer staviti u vatrostalni sud. Preliti ključalom vodom i ostaviti da se rashladi do sobne temperature. Dodati još malo smeđeg šećera. Ako želite topli napitak, možete ga odmah konzumirati ili dodatno podgrejati. Ukoliko želite hladan, ostavite ga u frižider i, kada se ohladi, servirajte sa mentom.

Slana pasta sa đumbirom

Sastojci:

  • 1 šolja seckanog đumbira
  • 20 čena belog luka
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašike ulja neutralnog ukusa (repica, šafran, kukuruz)
  • 1–2 kašike (15–30 ml) belog sirćeta (opciono)
  • 1 kašičica (5 ml) kurkume (opciono)

Priprema:

Operite, oljuštite i dobro osušite đumbir. Usitnite ga na krupnije kocke. Potrebno vam je 120 g đumbira ili, otprilike, 1 šolja. Iz belog luka isecite sve zelene klice koje imaju oštar ukus. Dobro oljuštite svaki čen. Pomešajte đumbir, beli luk i so. Zatim ih, sve zajedno, dobro izblendirajte. Nakon toga, nalijte ulje pa još samo malo izblendirajte.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU