· · Komentari: 0

5 biljaka koje važe za PRIRODNE ANTIDEPRESIVE: Podižu raspoloženje i teraju stres

Nervoza, anksioznost, napadi panike, neraspoloženje i depresija frekventne su tegobe u modernom društvu. Biljke svojim blagim i bezbednim delovanjem mogu biti od velike pomoći

1645713014_herbs-g989bad785_1280.jpg
Foto: Piksabej

Primena antidepresiva se najčešće ne preporučuje u slučaju laganih i umerenih depresivnih epizoda (naročito ako simptomi traju kraće od dve nedelje jer njihova neželjena dejstva tokom ovog perioda mogu biti veća od koristi).

Stoga je, pri lakšim simptomima, pre svega preporučljivo početi sa kognitivno-komportementalnom terapijom, psihoterapijom i posebnim oblicima fizičke aktivnosti, a u ovom slučaju dolazi u obzir i primena proizvoda od lekovitog bilja:

Kantarion (gospina trava)

Najbolji prirodni antidepresiv jeste upravo kantarion, dokazano od strane stručnjaka. Testiran je mnogo puta, i dokazano je da je najefikasniji kod svih vrsta depresije, a naročito kod one blažeg oblika. Kantarion se koristi i za izradu brojnih lekova, međutim, umesto da koristite lek preporučujemo da kantarion koristite u kombinaciji sa još nekim biljkama, za najbolji učinak.

Pročitajte još: OPASNIJA OD HOLESTEROLA I ŠEĆERA: Doktor upozorio na OVU KISELINU, tiho razara organe, a evo kako se reguliše

On podstiče seratonin i noradrenalin, koji su prirodni antidepresivi u našem telu, na način da ne izaziva nikakve neželjene reakcije. Podiže raspoloženje i koncentraciju, i tako pozitivno deluje na naš nervni sistem.

Foto: Depozit

Možete ga piti u vidu čaja ili koristiti ulje kantariona, a najbolja je kombinacija oba za brži i bolji efekat.

Ginko biloba

Na istin način kao i kantarion, ginko biloba utiče pozitivno na nervni sistem. Osobe koje su imale problem sa protokom krvi u mozgu, nakon redovne upotrebe ove biljke su imale sjajne rezultate.
Tako je ginko biloba najbolja biljka za lečenje depresije koja je nastala usled starenja moždanih ćelija. Takođe je mogu koristiti i mladje osobe, jer generalno pozitivno utiče na nervni sistem i podstiče bolje raspoloženje.

 Žuti jasmin

Sam miris jasmina ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem. Pospešuje dobar san i generalno dobro raspoloženje, zatim osećaj sreće i mira. On je jedan od najjačih prirodnih antidepresiva.
Možete ga koristiti u vidu ulja ili možete staviti osušenu biljku u sobi i povremeno je mirisati. Ukoliko imate svežu, to je najbolji način da za kratko vreme podignete raspoloženje.

Lavanda

Još jedan prirodni antidepresiv jeste lavanda, koja deluje na nervni sistem tako što oslobadja od osećaja tuge i svih stanja depresije. Podstiče normalan san i dobro raspoloženje, a preporučujemo da koristite ulje lavande. Osim toga, njen miris takodje ima pozitivan učinak, a možete praviti i čaj od sušene lavande.

Matičnjak

U narodnoj medicini matičnjak važi za jednu od najmoćnijih biljka za umirenje nervnog sistema, protiv nesanice i nervoze i za sprečavanje simptoma depresije. Matičnjak je, takođe, dobar izbor u borbi protiv glavobolja, naročito onih izazvanih psihičkim premorom. U vremenu u kom smo svi u manjoj ili većoj meri izloženi stresu, matičnjak je nezaobilazni saveznik protiv nervoze, anksioznosti i čitavog niza psihosomatskih bolesti koje se mogu javiti kao posledica stresa. Pored delovanja na nervni sistem, matičnjak ublažava i digestivne tegobe nadimanja stomaka, loše varenje i dijareje (naročito ako su psihosomatskog karaktera).

BONUS VIDEO:

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.